Sezona poranila: Sve više kruzera dolaziće u Bar

U kompaniji Port of Adria kažu da za 2019. imaju najavu za 25 kruzera koji će dovesti 26.000 turista
820 pregleda 0 komentar(a)
La bel Adriatik u barskoj luci, Foto: Radomir Petrić
La bel Adriatik u barskoj luci, Foto: Radomir Petrić

Ovogodišnja kruzing sezona, formalno četvrta zaredom u barskoj luci, otvorena je nikad ranije - 20. februara, uplovljavanjem mini kruzera “La Belle Del’Adriatique”.

Taj brod francuske kompanije “CroisiEurope” dovezao je 134 putnika i 48 članova posade na gat V pod subagenturom AD “Barska plovidba”.

“Ovo je prvo od devet ticanja La Belle Del’Adriatique u 2019, a naredna će biti do juna. Pored ovog, imamo najavu za još jedan mini kruzer koji je ticao barsku luku i ranije. To je Callisto koji očekujemo u maju i u septembru tekuće godine”, rekla je “Vijestima” direktorica sektora za putnički i robni promet, agencijske poslove i špediciju u AD “Barska plovidba” Sanja Tomašević.

Najveći kruzeri će pristajati na gatove AD “Port of Adria” (PoA), na kojima je lani, sve 18. novembra, vezano ukupno 16 kruzera sa 22.500 turista. Iz PoA su na zatvaranju kruzing sezone 2018. ukazali da uporedni podaci sa 2016. i 2017. upućuju na zaključak o značajnom povećanju i u broju brodova i u broju turista.

“Za 2019. imamo najavu za 25 kruzera koji će dovesti oko 26.000 turista. Kompanije koje svoje kruzere šalju u Bar zadovoljne su prvenstveno bezbjednošću i sigurnošću u luci, lučkim kapacitetima, infrastrukturom i uslugom, ali i Barom kao turističkom destinacijom koja pruža mogućnost različitih izletničkih tura”, saopštila je ranije koordinatorka kruzing aktivnosti u PoA Tanja Novović.

U svim prihvatima kruzera sa turistima, lučki operateri i agenti imali su do sada odličnu saradnju sa lokalnom upravom, Turističkom organizacijom Bar, Klasterom turizma i kreativne industrije, Srednjom Ekonomsko-ugostiteljskom školom i Pomorskim fakultetom Kotor. Kruzing goste su uvijek dočekivali foklor, priganice i informativni materijal o Baru i Crnoj Gori, što nije izostalo ni ove sedmice.

Bonus video: