Čavor: Maknite rampu dok je neko nije platio krvlju

Mještani traže od rukovodstva NP „Lovćen“ da ukloni sve naplatne rampe
94 pregleda 32 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2012. 18:52h

Kao što su i najavili, mještana Bjeloša, Bajica i Njeguša, okupili su se jutros na naplatnim rampama na ulazu u Nacionalni park „Lovćen“, iz pravca Cetinja ka mjestu Bjeloši, a iz pravca Kotora na Krstac.

Mještani traže od rukovodstva NP „Lovćen“ da ukloni sve naplatne rampe, jer kako kažu, njihovo postavljanje nema pravno uporište jer se nalaze na putu koji je javno dobro.

Član organizacionog odbora, kazao je da su mještani lovćenskih sela podnijeli inicijativu pred Ustavnim sudom za njihovo uklanjanje.

"Koliko znamo taj sud je uputio preporuku Nacionalnom parku da još jednom razmotri njihovo postupanje. Želim da pozovem sve državne institucije da čuju, da uvaže glas Njeguša, Bajica i Bjeloša, da nas shvate kao ozbiljne i tolerantne ljude i da maknu rampu dok je neko nije platio krvlju, jer rampa predstavlja razdor a ne razvoj nacionalnog parka Lovćen", kazao je Dragan Čavor.

On je okupljenje mještane ispred rampe na Bjelošima, podsjetio da su prošle sedmice imali sastanak sa direktorom Nacionalnih parkova Crne Gore i direktorom Nacionalnog parka „Lovećen“, gdje su saznali „da se već sedam ili osam godina neregularno otima novac prikupljen naplatom ulaza u NP „Lovćen“ i uplaćuje negdje drugo što se može utvrditi po računima NP“.

"Odgovorno tvrdim da se radi o iznosu višem od 600 hiljada eura, pa se pitamo gdje je taj novac, kada se zna da NP na čitavoj svojoj teritoriji nema ni jedan obični javni toalet", kazao je Čavor.

Čavor je direktora NP Lovćen Vasilija Uskokovića optužio za nepotizam.

"Formiranjem nacionalnog parka bilo je predviđeno da se zaposli 5 do 6 radnika čije će se plate isplaćivati iz budžeta Crne Gore. Međutim, direktor Nacionalnog parka Vasilije Uskoković je formirao jedno manje preduzeće na našem posjedu gdje je uposlio suprugu i sve svoje rođake", kazao je Čavor.

On je nastavio sa optužbama, pa okupljenjima rekao „da za osam godina Uskoković i Nacionalni park Lovćen nijesu podnijeli ni jednu krivičnu prijavu iako se, kako je rekao, zna da je odnešeno na hiljade kubika drva“.

"Tražimo da mi, naši gosti, turisti i svi ljudi dobre volje slobodno prolazimo ovim putem i da nas niko u tome ne ometa i zaustavlja jer je ova rampa nezakonita a naplaćivanje čisto reketiranje prolaznika", kazao je Čavor.

Predstavnik mještana Pero Radnjić, poručio je da oni od svojih zahtjeva neće odustati, da će ostati na rampi sve dok se njihovim zahtjevima ne izađe u susret.

"Naplaćivanje ulaza u Nacionalni park je reketiranje i nas i turista i svih zaljubljenika u Lovćen. Ovo je javni put koji je otvoren za sve, a nacionalni parkovi imaju pravo da naplaćuju usluge unutar samog parka, ali ne i prolaz javnim putem", kazao je Radnjić.

Organizacioni odbor mještana tri sela, najavio je i podnošenje krivične prijave protiv rukovodstva Nacionalnih parkova. Ni iz Nacionalnog parka Lovćen nijesu ostali dužni mještanima.

Uskoković kaže da u čitavoj priči nije riječ o naplati ulaznica za ulaz u Nacionalni park već o igri pojedinaca zbog privatnog biznisa.

Govoreći o onom što se urađeno u NP Lovćen, Uskoković je kazao da napravljen centar za posjetioce i turističke karte Nacionalnog parka, izgrađeni bungalovi, te da su sami obezbijedili vozni park.

"Nije tačno da su bungalovi izgrađeni bez dozvole. Ja pozivam gospodina Čavora da kaže da li on ima dozvole za petospratni motel koji je izgradio u srcu Nacionalnog parka zbog kojeg Lovećen više nikada neće biti ono što je bio", kazao je Uskoković.

On je podsjetio da je ulaz u NP Lovćen besplatan za sve mještane čija su imanja u okviru park, sve Cetinjane, kao i za sve one koji dolaze, a gosti su mještanima čija su imanja u NP.

"Podsjećam i da je Ministarstvo turizma donijelo odluku da se cijena ulaznica u Nacionalne parkove smanji sa tri na dva eura, osim za NP Skadarsko jezero. I ponavljam, za sve one koji imaju imanja u okviru Nacionalnog parka ulaz je besplatan", kazao je Ukoković.

Galerija

Bonus video: