I ove godine Zanatska pijaca u Podgorici

Događaj, sa autentičnim i atraktivnim kulisama, treba da privuče turiste i omogući zanimljiv i prijatan ambijent građanima Podgorice
78 pregleda 0 komentar(a)
zanatska pijaca, Foto: Boris Pejović
zanatska pijaca, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.07.2012. 13:19h

Zanatsko-preduzetnička komora (ZPK) Crne Gore namjerava da od 13. jula do 20. oktobra u Podgorici organizuje drugu Zanatsku pijacu.

ZPK će u tom cilju tražiti od Glavnog grada dozvolu za organizaciju druge Zanatske pijace na podgoričkom Trgu Bećir Bega Osmanagića, kod Sahat kule.

"Svrha tog događaja, sa autentičnim i atraktivnim kulisama, je da privuče turiste i omogući zanimljiv i prijatan ambijent građanima Podgorice", poručili su iz ZKP i pozvali zainteresovane zanatlije da se prijave za učešće.

Organizacija Zanatske pijace podrazumijevaće montažu 15 štandova površine 12 metara kvadratnih, na kojima će izlagati najviše pet majstora iz iste ili sličnih branši. Cijene zakupa po štandu bi, prema prvim procjenama, iznosile 150 eura mjesečno i uključivale bi montažu, demontažu, transport, čuvara i organizaciju aktivnosti.

"Štandovi su simbolično nazvani biznis inkubatori u cilju osnaživanja kulture egzistencijalne samostalnosti i podrške novim i mladim preduzetnicima", objašnjeno je iz ZKP.

Pravo učešća imaće zanatlije koje se bave proizvodnjom proizvoda i pružanjem usluga na licu mjesta, uključujući ugostiteljske usluge i ketering. Broj mjesta je ograničen, a zainteresovani se za učešće mogu prijaviti kancelariji ZPK, nakon čega će biti upućen zvaničan zahtjev Glavnom gradu Podgorica za dobijanje odobrenja.

Pijacom na starovaroškom trgu oživljeni stari zanati >>>

"Prilikom izbora najboljih ponuđača vodiće se računa o sadržaju izložbe i načinu prezentacije. Prioritet će imati zanatlije koje ponude organizaciju živih radionica, pružanje usluga po modelu živog izloga i veću raznovrsnost proizvoda", naveli su iz ZPK.

Oni su najavili da će na Zantskoj pijaci očekuje i učešće zanatlija iz regiona, a planirano je i organizovanje događaja u cilju promocije zanatstva, kao i prezentacije zanimljivih preduzeća i zanatskih dostignuća, poput tehno-parkova.

Iz ZPK su saopštili da se tom inicijativom želi obezbijediti održivost upravo završenog prekograničnog IPA projekta sa Albanijom, pod nazivom Izgradnja puteva saradnje u turizmu kroz razvoj zanatstva. Taj projekat je finansirala EU posredstvom kancelarije njene Delegacije u Podgorici i Glavni grad.

Bonus video: