Najljepša crnogorska eko i etno sela i katuni

“Vijesti” su, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom, odabrale 10 najljepših eko i etno sela i katuna, u ovom broju predstavljamo prvih pe
2906 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2012. 16:37h

Tokom posljednjih godina, u Crnoj Gori ubrzano se razvija i etno i eko turizam, tako da planine polako, ali sigurno, po ponudi, sustižu primorje i na pravi način turistima otkrivaju svoju izuzetnu i jedinstvenu ljepotu. “Vijesti” su, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom, odabrale 10 najljepših eko i etno sela i katuna, u ovom broju predstavljamo prvih pet. Ako vam je potreban pravi odmor od gradske vreve, onda je ovo pravi izbor.

NEVIDIO

Na tridesetak metara od magistralnog puta Risan-Žabljak, u selu Pošćenje, koje mnogi smatraju jednim od najljepših sela u Crnoj Gori, nalazi se etno selo „Nevidio“, mjesto za koje kažu da je kao stvoreno za ljubitelje adrenalina.

"Srećom, priroda nije bila štedljiva prema nama, pa gostima zaista imamo šta da ponudimo. Tu su kanjoni Grabovice, Pridvorice, Komarnice i Nevidio, najatraktivniji kanjon na Balkanu, a posljednji osvojeni u Evropi. Imamo četiri biciklističke staze od 4,5 do 22 kilometra, sedam planinarskih staza koje obuhvataju ture od dva do 12 sati", kaže vlasnik etno-sela, poznati planinar i alpinista Dragan-Gašo Lalović.

Najkraća planinarska tura obuhvata silazak do kraja kanjona Nevidio, dok dvanaestočasovna šetnja uključuje odlazak do Bobotovog kuka i povratak u selo preko Dobrog dola.

"Imamo i 29 isklinčanih stijena za sportsko penjanje, a sada radimo nekoliko stijena na Boljskim gredama za klasičan alpinizam, koje su visoke do 700 metara i trenutno su alpinistički hit.

U pripremi je i jedna ferata u Boljskim gredama, koja će biti osposobljena naredne godine i koja će svakome ko želi omogućiti da bezbjedno prođe kroz najtežu stijenu", kaže Lalović i priznaje da 2005. godine nije teško povrijedio kičmu, zbog čega je morao odustati od alpinizma, možda ne bi nastalo ni etno-selo „Nevidio“.

Selo je smještajnog kapaciteta od 36 ležajeva, u kućama koje su izgrađene od kamena, sa drvenim detaljima i u kojima je ljeti temperatura niža i do petnaestak stepeni.

"U našem restoranu, savardaku, gosti mogu probati sva nacionalna jela, a za one koji vole ribolov naše rijeke “nude” pastrmku potočaru, dok se u jezerima nalaze šaran i som. Ovaj kraj je veoma primamljiv i lovcima jer imamo jarebicu kamenjarku, koja je hit u Zapadnoj Evropi.

Ako imate ’sreće’ možete sresti medvjeda, vuka, divokozu ili divlju svinju a lasica je skoro kao domaća životinja. Prije neki dan se “šetala” po restoranu i razgledala šta imamo u ponudu", tvrdi Lalović.

MILOGORA

Na Pivskoj planini, na nadmorskoj visini od 1.450 metara nalazi se selo Trsa a u njemu eko selo „Milogora“, koje je ime dobilo po obližnoj šumi porodice Jokanović. Već petnaestak godina Dragan Jokanović se druži sa turistima. Prvo je tu držao kafanu, koja je kasnije prerasla u eko selo, omiljeno svratište biciklista, planinara i ljubitelja foto-safarija.

"Imamo dvadesetak ležajeva i najbolje specijalitete tradicionalne pivske kuhinje. Ne širimo puno jelovnik jer želimo da ono što gostima ponudimo bude domaće, oprobano i ukusno. U toku cijelog ljeta gosti se mogu osvježiti pivom iz sniježnice", kaže Jokanović.

„Milogora“ se nalazi na 12. kilometru od Plužina, a 45 od Žabljaka. U neposrednoj blizini su kanjoni Tare, Pive i Sušice, planina Durmitor, pa je zato i ponuda raznovrsna.

"Nudimo rafting Tarom, vožnju po Pivskom jezeru, obilazak kulturno-istorijskih spomenika, pješačke ture koje su turistima veoma primamljive, vožnju biciklima, foto-safari i jahanje na konjima", nabrojao je ponudu gorostasni Jokanović.

Foto iliti džip safari, obuhvata turu po Durmitorskom prstenu - od Trse, preko Pišča, Lokvica, čuvenog Prutaša, Todorevog i Dobrog dola, neponovljivog Sedla, Žabljaka, Štuoca, Male Crne Gore, kanjona Sušice, Nedajnog do Trse.

Konji su svakako posebna atrakcija. Oni su primamljivi i Izraelcima koji su već nekoliko godina „okupirali“ Pivu i Durmitor.

GOLEŠ

Eko katun “Goleš” se nalazi na zapadnoj padini planine Bjelasice, južno od Nacionalnog parka “Biogradska gora”. Okružen je planinskim vrhovima (vidikovcima) Gornji Lumer sa južne, Međedac sa istočne i Donji Lumer sa sjeverozapadne strane.

Na 1.600 metara nadmorske visine, u autentičnom ambijentu čobanskog katuna, smještene su kolibe sa oko 40 ležajeva. Udaljen je svega 18 km od centra Kolašina, a do njega se može doći na više načina: makadamskim putem od sela Trebaljevo ili iz centra grada preko naselja Breza i Radigojno. Katun se snabdijeva solarnom energijom.

Vlasnik većine koliba u tom turističkim naselju, Ranko Bulatović kaže da je sva hrana na eko katunu domaća, proizvedena na njihovim farmama.

"Nema kod nas ograničenih porcija, već gosti jedu ono što žele i koliko žele. U našoj ponudi su kuvana jagnjetina u mlijeku, pečena jagnjetina, cicvara, popara, kačamak, priganice, domaći kajmak, kukuruz, pogača, domaći kolašinski sir, kravlje i ovčje kiselo mlijeko, domaći sok od borovnice, med", nabraja Bulatović.

Gosti tog turističkog naselja koje postoji već tri godine bili su iz svih krajeva svijeta. Većina onih koji se odluče da dio odmora provedu u tom dijelu Bjelasice tokom dana prave pješačke ture.

Biogradsko jezero je udaljeno oko sat i po, a u okruženju se nalaze i još četiri planinska jezera - Pešića, Ursulovačko, Ševarine i Šiško jezero. Sa južne i jugozapadne strane Goleša, nalazi se još nekoliko planinskih katuna. Do katuna vodi i nekoliko dobro obilježenih pješačkih staza.

Nekoliko vidikovaca u blizini pruža mogućnost da se vidi veći dio NP “Biogradska gora”, djelovi mojkovačke i bjelopoljske opštine, Sinjavina, Kučki i Vasojevički kom.

Eko katun je i čobansko naselje, pa je cijelog dana moguće uživati u tradcionalnom ambijentu i pratiti život stočara, kao i način na koji se još muzu krave i ovce, pravi sir i kajmak ili neko od starih crnogorskih jela.

KOMNENOVO

Na kilometar od centra Plava u Vojnom Selu, na samoj obali Plavskog jezera nalazi se etno-selo Komnenovo. Njegovih šest hektara na nadmorskoj visini od 906 metara predstavlja pravo odredište za svakog zaljubljenika netaknute prirode željnog da ljepotom napoji oči i da odmori dušu. Samo naselje je zamišljeno kao mjesto koje vas vraća u život naših predaka i njihovu vjekovnu borbu za opstanak na svojim ognjištima.

Nad Komnenovim uzdiže se vijenac Prokletija čiji fascinantni vrhovi, karanfili, predstavljaju oličenje moći i surovosti, dok u njihovom krilu počivaju tolike i takve prirodne dragocjenosti, da je ovo područije nedavno proglašeno nacionalnim parkom Crne Gore.

U sastavu etno-sela nalazi se i hotel restoran “Damjanova kula” ukupnog kapaciteta 80 ležaja u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama i apartmanima sa četiri i šest ležaja u dupleks varijanti.

Nedavno je u sklopu etno-sela završen i niz seoskih kuća u etno-stilu koje zaljubljenicima u odmor osmišljen u komfornom ambijentu, nude smještaj sa đakuzijima i saunom kapaciteta 50 ležajeva, što će sa nizom etno-kuća, podići kapacitet etno-sela na oko 250 ležajeva.

U okviru hotela postoji nacionalni restoran kapaciteta 200 stolica sa tri sale za ručavanje. Pored nacionalnih specijaliteta sa ovih područija, na jelovniku su riba iz Plavskog jezera i divljač sa masiva Prokletija.

Iako se hotel “Damjanova kula” uznosi nad Plavskim jezerom najvećim ledničkim jezerom u Evropi, nije samo izazov za ljubitelje ribolova budući, da su pored hotela izgrađeni i sportski tereni za fudbal, košarku i tenis.

Plavsko jezero sa rijekama Ljučom i Limom predstavlja komadić raja za ribolovce pripravne za okršaj sa mladicama, pastrmkama, štukama, skobaljima, mrenom i brojnim drugim vrstama.

VUKOVIĆ

U prelijepom ambijentu Vraneške doline, uz samu obalu rijeke Ljuboviđe, na šestom kilometru regionalnog puta Slijepač most - Pljevlja, na površini od nekoliko hektara smješteno je etno-selo “Vuković“.

Svojom neobičnom autentičnom arhitekturom, sazdanom od drveta i prirodnih materijala, predstavlja biser ovog kraja. U sredini sela dominira jezero koje se napaja vodom iz Ljuboviđe a na njegovim rubovima posjetiocima je u ovim sparnim danima omogućen prijatan boravak u kućicama sa terasama montiranim iznad same rijeke.

"Selo raspolaže igralištem za djecu, bazenom za kupanje, a najvažniji objekat je etno-restoran površine oko 1.000 kvadrata. Tu se mogu organizovati veliki skupovi, a specijaliteti su prvenstveno iz bogate nacionalne kuhinje kao što je pastrmka na mlinarski način, teletina, jagnjetina i hljeb ispod sača, kačamak, cicvara kao i razne vrste domaćeg sira i kajmaka", kaže vlasnik Mile Vuković.

Kako navodi u turističkoj ponudi su i planinarske ture, posjete Đalovića i Novakovića pećini, te rafting Tarom.

"Noćenje nudimo isključivo u malim bungalovima-kućerima a ukoliko neko želi ugodniji smještaj u okviru etno-sela posluje 10-ak kilometara udaljen hotel “Durmitor“ u naselju Rakonje kod Bijelog Polja", kaže Vuković.

Bonus video: