Danilovgrađanka Ana Jokanović - kraljica superračunara

"Ovim priznanjem i pravac moje doktorske teze mnogo je preciznije određen, a samim tim brže ću završiti doktorske studije"
148 pregleda 0 komentar(a)
Ana Jokanović, Foto: Privatna arhiva
Ana Jokanović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 01.07.2012. 08:58h

Za Crnu Goru se uvijek govorilo da je poznata po divljoj ljepoti, viteškoj i čojskoj istoriji, dobroj hrani i još boljem vinu i pivu. Ali, Crna Gora je, nažalost, poznata i po odlivu mozgova. Mnogo je onih koji su bolju budućnost i šansu za profesionalnim dokazivanjem otišli da traže van granica Crne Gore. Jedna od njih je i tridesetogodišnja Ana Jokanović, djevojka koja je prijeklom Pivljanka, rođena je u Foči, a njeni roditelji i brat žive u Danilovgradu.

Ana, koja doktorske studije odrađuje u Nacionalnom centru za superračunare u Barseloni, istraživačkom centru koji je u okviru Politehničkog univerziteta Katalonije, prije nekoliko dana je u Liverpulu osvojila značajno priznanje na Internacionalnoj konferenciji iz oblasti računara i mreža visokih performansi. Od 395 prijavljenih naučnih radova sa univerziteta, istraživačkih centara i industrija iz cijelog svijeta, 104 je uvršteno u program konferencije, a Anin rad je izabran za najbolji.

"Cilj konferencije je bio da okupi istraživače koji će predložiti tehnike za ubrzavanje kako superračunara, tako i paralelnih programskih kodova koji se na njima izvršavaju. U radu sam predložila tehniku za fer raspodjelu mrežnih resursa između programa koji se istovremeno izvršavaju u superračunaru i za smanjenje gubitka performansi usljed njihove interferencije. Kriterijumi kojima se rukovodio programski žiri, sastavljen od istraživača iz danas najznačajnijih institucija na svijetu u oblasti arhitekture računara, bili su originalnost, značaj obrađenog problema i kvalitet prezentacije", kaže Ana.

Sjajna preporuka

Iako je, kaže Ana za “Vijesti”, bila svjesna da je njen rad dobar, nije se nadala nagradi koja joj mnogo znači. Priznaje ova djevojka, koja je u Danilovgradu završila Gimnaziju, a u Podgorici Elektrotehnički fakultet, smjer telekomunikacije, da je lijep osjećaj kada u tako jakoj konkurenciji za ono što radite i u šta vjerujete dobijete priznanje od vrhunskih naučnika.

"To vam daje sigurnost, motivaciju i potvrdu da ste na dobrom putu. Ovim priznanjem i pravac moje doktorske teze mnogo je preciznije određen, a samim tim brže ću završiti doktorske studije. Konačno, nagrada ovog nivoa je sjajna preporuka za posao u bilo kojem istraživačkom centru ili kompaniji u svijetu", kaže Ana, i ističe da dio zasluga pripada i njenim mentorima i saradnicima koji su pratili njeno istraživanje, davali joj važne smjernice i savjete.

Ana je nakon završenog fakulteta godinu i po radila u Telenoru. Kada je 2008. godine za postdiplomske studije dobila stipendiju Ministarstva nauke Španije, Ana se iz Danilovgrada seli za Barselonu. Tamo je na Politehničkom univerzitetu Katalonije završila magistarske studije, na Odsjeku arhitektura računara sa temom “Evaluacija problema interferencije programa u interkonekcijskim mrežama računarskih sistema visokih performansi”. U doktorskoj tezi se bavi tehnikama za rješenje problema iz magistarskog rada.

"Istraživački rad je specifičan posao, gdje mnogo dana provedete radeći naporno bez ikakvih rezultata i potvrda. Uglavnom, zaključujući šta ne treba da radite. Ali, kada konačno vidite napredak to je neprocjenjiv osjećaj", kaže djevojka, koja u avgustu ide u IBM Cirih, na četvoromjesečnu praksu.

"Ovim priznanjem i pravac moje doktorske teze mnogo je preciznije određen, a samim tim brže ću završiti doktorske studije"

Vezana za porodicu

Iako je, kaže, svjesna da su trenutno Sjedinjene Američke države centar vrhunske nauke u oblasti arhitekture računara, ipak će njena budućnost biti neki od istraživačkih centara Evrope jer ne želi da bude udaljena od roditelja i brata više od dva-tri sata leta.

"Velika smo podrška jedni drugima i mada moji roditelji nisu radili ništa slično mom pozivu i u profesionalnom smislu mi nisu mogli pomoći ni kontaktima ni iskustvom, bez njihove bezrezervne ljubavi i nekih životnih principa kojima su me naučili i još uvijek uče sve bi bilo mnogo teže, tako da moju budućnost vidim ako ne u Crnoj Gori onda blizu Crne Gore i mojih", kaže Ana, koja se trenutno nalazi na zasluženom odmoru u Londonu.

Za supertalente

Iako su za mnoge računari visokih performansi ili popularnije superračunari čudo tehnike, Ana uspješno sa njima izlazi na kraj.

"Superračunari su mašine hiljadama puta brže od personalnog računara i koriste se u raznoraznim oblastima za izvršavanje programa za simulacije mozga, simulacije zemljotresa, interakcije proteina i novih ljekova, vremensku prognozu, analizu DNK, simulacije velikog praska. Oni su danas osnov za nešto što se zove računarska fizika, biologija, hemija i praktično su neophodan alat za dalji razvoj nauke", objašnjava Ana.

Odmor uz tango

Barselona je grad koji je Anu osvojio – ljepotom, mogućnostima, inspirativnošću.

"Ovdje uvijek možete pronaći nešto novo. U slobodno vrijeme uživam u jednoj od mojih velikih strasti - tangu. Kako živim u Barseloni, imam privilegiju da učim od jako dobrih argentinskih učitelja tanga - kaže Ana. Katalonija je, kaže ona, slična Crnoj Gori", ima primorski dio na istoku a na sjeveru Pirineje, tako da kada je uhvati nostalgija, more i planine su tu.

Bonus video: