Ovdje vam je sve uzalud ako nećete člansku kartu DPS-a

Doktor fizičke kulture i nekadašnji direktor SC ”Morača” deset godina nikako da nađe posao zbog toga što, kako tvrdi, nije htio da se priklanja vlasti
70 pregleda 25 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2012. 07:20h

Impresivna radna biografija, uz zvanja docenta doktora fizičke kulture, te brojne međunarodne titule i priznanja nijesu dovoljne da dr Labud Janković već deceniju ne bude lišen bilo kakvog zaposlenja u Crnoj Gori. Razlozi?!

O njima ponajbolje govori iskustvo nekadašnjeg direktora SC „Morača” Jankovića, i obrazloženje otkaza.

"Dao bih sve na ovom svijetu da je Labud Janković član DPS-a i da ne moramo da ga smjenjujemo, kazao je krajem 1998. godine Žarko Šturanović, tadašnji predsjednik Upravnog odbora SC „Morača”, nakon čega je pobrojao moje radne uspjehe”, tvrdi Janković.

On nije bio član ni SNP-a, ali nije ni krio da je simpatizer opstanka zajedničke države sa Srbijom.

“Dok sam rukovodio Sportskim centrom, pozitivno se poslovao, sa zarađene po dvije bruto plate za sve zaposlene u petogodišnjem mandatu. Upravni odbor mi čak nije dao nikakvu alternativu za posao u skladu sa mojim stručnim zvanjima. A u školu iz koje sam prešao u „Moraču”, JU Srednja hemijsko-tehnološka škola „Spasoje Raspopović ” nije više bilo mjesta, iako su mi na osnovu Odluke o sporazumnom raskidu ugovora mirovala sva prava iz radnog odnosa koji je zasnovan na neodređeni rok. U posljednjoj deceniji sam bezuspješno konkurisao za profesora u srednjim i osnovnim škol ama”, priča Janković .

Janković je prvi u Crnoj Gori stekao diplomu instruktora skijanja

Toj disertaciji prethodile su dvije decenije pedagoškog rada u školama, a prvi je u Crnoj Gori stekao diplomu instruktora skijanja. Od japanske karate federacije ima diplomu majstora karatea crni pojas prvi dan, još iz 1980. godine, diplome instruktora plivanja i majstora džudoa, a radio je i kao radio-amater, sa položenom drugom klasom u radio-telegrafiji.

Sva ta zvanja kandidovala su Jankovića u tim eksperata fizičke kulture za Jugoistočnu Evropu, a istovremeno je bio član antidoping tima. Posljednje zaposlenje Jankoviću su bila dva mandata na mjestu zamjenika saveznog ministra za sport i omladinu, do 2003. godine, tokom kojih je bio učesnik brojnih stručnih i naučnih kongresa.

“Iako sam doktorirao prije bilo kojeg profesora na Fakultetu za sport u Nikšiću, za mene nije bilo mjesta. Na konkursu iz jula 2004. godine za predavača na predmetu Fizička kultura Fakulteta dramskih umjetnosti, Senat Univerziteta je izabrao magistra, iako sam ja imao zvanje doktora. Na konkurs Fakulteta za fizičku kulturu od prošle godine, čak mi nije dostavljeno ni rješenje, pošto mi, navodno, dokumentacija nije bila kompletna. I sa svim zvanjima nema mjesta čak ni u osnovnim školama. Direktori imaju sva ovlašćenja da zapošljavaju po direktivi, a kriterijum, e to ne postoji”, ogorčen je Janković.

Osim u Crnoj Gori, Janković je u radu bio priznat i cijenjen i u Beogradu: “Pet puta sam bio prvak Srbije u skijanju, a predavao sam Teoriju sporta na Medicinskom fakultetu. Imao sam čak ponudu da za angažman na Vojnoj gimnaziji dobijem stan, ali sam sve to ostavio. Želja da doprinesem razvoju skijanja u mojoj Crnoj Gori, odvela me je na Verušu, gdje sam zimi bio instruktor skijanja, a ljeti instruktor plivanja u Sutomoru. Kao direktor “Morače” organizovao sam besplatnu školu plivanja za djecu iz vrtića u blizini bazena i OŠ „Radojica Perović ”, kao lični doprinos gradu. Ali, ovdje je sve uzalud ako ne želite tu člansku kartu”.

Istekao mu je mandat, a sada zabavlja javnost

Generalni sekretar Vlade, Žarko Šturanović, koji je 1998. godine bio predsjednik Upravnog odbora SC “Morača” demantovao je tvrdnje dr Labuda Jankovića.

“Izjava gospodina Jankovića, ako je tačno citirana, ne zaslužuje bilo kakav komentar, jer predstavlja providan i 15-ak godina zakašnjeli pokušaj političkog tračarenja i očigledno je u funkciji aktuelnog zabavljanja javnosti. U prilog mojoj tvrdnji, postoji dokumentacija o sprovođenju javnog konkursa za izbor direktora Javne ustanove Sportski centar “Morača”, koja se može pregledati u toj ustanovi i naći sve što je od značaja za konkretno pitanje i osvježenje pamćenja gospodina Jankovića", obavijestio je Šturanović.

Bonus video: