Smotra najljepših konja na Njegovuđi

Izložbu su organizovali Ministarstvo ruralnog razvoja i poljoprivrede, služba za selekciju stoke pri tom ministarstvu i Opština Žabljak
107 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2012. 08:24h

Gotovo vijek duga tradicija smotre najljepših konja održana je na vidovdan na Njegovuđi kod Žabljaka.

Vlasnici 55 grla iz žabljačke, šavničke, pljevaljske i mojkovačke opštine prikazalo je svoje ljubimce ljubiteljima plemenitih životinja ali i žiriju koji je odabrao 40 najboljih za koje je ministarstvo ruralnog razvoja i poljoprivrede opredijelilo novčane nagrade.

U kategoriji prplodnih pastuva, prve nagrade od po 100 eura pripale su uzgajivačima Dušku Dedeiću, Ivanu Kovačeviću, Radovanu Čupiću, Radovanu Zekoviću i Dejanu Bojoviću. Druge, od po 70 eura pripale su uzgajivačima Blažu Kovačeviću, Neđeljku Jeliću, Zdravku Stanišiću, Tadiji Ostojiću, Radomiru Zekoviću, Radosavu Kasalici, Veselinu Popoviću i Veljku Stijepoviću.

Prve nagrade, od po 70 eura, u kategoriji priplodnih kobila dobili su njihovi vlasnici Neđeljko Jelić, Vukosav Džaković, Milojica Vuković, Mijat Čupić, Radovan Zeković, Radojica Jelić, Boško Bojović, Gojko Ćirović i Radivoje Strunjaš. Vlasnici drugo ocijenjenih grla, Duško Dedeić, Ivan Kovačević, Vučeta Stanišić, Mićo Grdinić, Đorđije Ostojić, Milenko Španjević, Blažo Bojović, Pavle Kasalica, Mitar Mitrović i Marko Bijelić, nagrađeni su sa po 50 eura.

Najbolji muški podmladak uzgajaju Raković Borislav, Marko Ostojić i Novak Bijelić i pripale su im nagrade od po 50 eura. Sa po 40 eura nagrađeni su uzgajivači grla iz kategorije ženskog podmlatka, Davor Zeković, Ivan Vuković, Mileta Krsmanović, Radenko Obradović i Stevan Španjević.

Izložbu su organizovali Ministarstvo ruralnog razvoja i poljoprivrede, služba za selekciju stoke pri tom ministarstvu i Opština Žabljak. Rukovodilac službe za selekciju stoke Gojko Babović raduje činjenica da se na izložbi pojavio mali broj plemenitih grla.

"Upravo je cilj smotre da se pospješi očuvanje genetskog potencijala brdsko planinskog konja. Taj cilj je i ostvaren jer su prikazana najbolja grla iz ovog dijela Crne Gore. Mi smo zadovoljni odzivom a opšta ocjena vrlo visoka, kako od nas iz struke tako i od prisutnih posmatrača", kazao je Gojko Babović.

Galerija

Bonus video: