Spahić snimio dokumentarac (video)

Jedna djevojka me toliko iskritikovala da sam odustao od poezije. Ona je postala književni kritičar, a ja sam pobjegao u prozu...
126 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2012. 16:13h

Poslanik SDP-a Ervin Spahić, osim što se pokazao kao žilav političar, počeo je da demonstrira i umjetničke sklonosti. On i njegov sin Amar Spahić snimili su petnaestominutni dokumentarni film “Džada”, priču o Bijelom Polju i ulicama toga grada kojih više nema, ne bi li uspomene sačuvali od zaborava.

“Džada”, koja je postavljena na Jutjubu, predstavlja priču o događajima od prije nekoliko decenija, ali i satirično poređenje sa onim što se dešava danas, a kroz prizmu arhaičnih izraza koje i današnji stanovnici Bijelog Polja teško da mogu da razumiju.

“Godine prolaze, a onda se čovjek rado prisjeća djetinjstva. Prisjeća se običaja, komšija, zajedničkog suživota koji je vladao”, objašnjava Spahić.

On za “Vijesti” priča kako je u njegovoj ulici živjelo mješovito stanovništvo: “Dobro smo se slagali i to me povuklo da priču zabilježim na neki način i otrgnem od zaborava”.

Mini dokumentarac snimljen je u februaru, tokom vanrednog stanja, kada je cijeli saobraćaj bio blokiran: “Bilo je loše vrijeme, snijeg je bio veliki i nijesmo mogli nigdje iz Bijelog Polja, pa smo ekranizovali priču koju sam ja ranije napisao”.

Nekada, kako je kazao, svako je u Bijelom Polju imao svoju ulicu, ustvrdivši da je siguran da bi svako od njih rado prošetao tim ulicama iz sjećanja.

“Priču o mojoj ulici objavio sam u “Forumu”, a sa sinom sam je snimio i izabrao muziku. Morao sam i da prevodim jer danas malo ko razumuje te termine”, kaže Spahić.

Na početku i kraju dokumentarca on se pojavljuje sa suprugom u narodnoj nošnji: “Pošto nikada nisam imao priliku da se slikam u narodnoj nošnji, pozajmio sam je od prijatelja koji ih ima više i supruga i ja smo iskoristili priliku da se slikamo u njoj za uspomenu”.

Poslanik SDP-a ispričao je i da je u mladosti pisao pjesme, ali da je brzo pokleknuo: “Jedna djevojka me toliko iskritikovala da sam odustao od poezije. Ona je postala književni kritičar, a ja sam pobjegao u prozu... Šalu na stranu, gledao sam da napravim trajni zapis od svojih sjećanja, i sjećanja svojih nekadašnjih komšija i prijatelja”.

Spahić je kazao i da je pokušao aktuelne teme da obradi u periodu koji je prošao, tako da svako može sebe da prepozna. Na jednom od komentara ispod postavljenog filma piše: “Aferim majstore”.

Galerija

Bonus video: