Afera Telekom: Mandić najavio saslušanje Đukanovića

“Do danas, tužilaštvo nije uradilo ništa osim što je čitavu stvar više zataškavalo nego što je utvrđivalo činjenice
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2012. 17:53h

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić najavio je mogućnost da predsjednik DPS-a, bivši premijer Milo Đukanović bude saslušan na Anketnom odboru za ispitivanje korupcije u aferi Telekom.

Mandić je to saopštio u ime predlagača zakonskih akata na skupštinskom zasjedanju, a tokom rasprave o Predlogu zakona o parlamentarnoj istrazi i predlogu izmjena Zakona o tajnosti podataka.

On je kazao da je usvajanje akata neophodno kako bi Anketni odbor za ispitivanje korupcije u slučaju Telekom mogao valjano da obavlja posao:

“Do danas, tužilaštvo nije uradilo ništa osim što je čitavu stvar više zataškavalo nego što je utvrđivalo činjenice”.

Prema Mandićevim riječima, to je neprijatna tema za DPS i one koji su učestvovali u korupciji, a, kako je kazao, izmjenama Zakona o tajnosti podataka omogućiće se Anketnom odboru uvid u dokumentaciju koja treba da stigne iz SAD-a.

“Na primjeru Telekoma moći ćemo da analiziramo sve privatizacije. Imamo snažnu podršku domaće i međunarodne javnosti. Baš bih volio da vidim nekoga ko će praviti otvorenu opstrukciju utvrđivanja činjenica u aferi Telekom”, rekao je on.

Funkcioner SNP-a Predrag Bulatović saopštio je da su u korupciji u slučaju Telekoma učestvovali funkcioneri DPS-a: “Pravi se opstrukcija zbog toga što se, po priznanju šefa DPS-a u aferi pominju i članovi njegove porodice. Zato poslanici DPS-a nijesu potpisali predloženi zakon”.

Poslanik PzP-a Koča Pavlović rekao je da je rasvjetljavanje afere Telekom evropska obaveza Crne Gore: “Baveći se aferom Telekom nećemo samo doći do podataka ko je od zvaničnika iz Crne Gore uzeo novac, već i koja je usluga data za tu korupciju”.

Klub albanskih poslanika, kako je saopštio Vaselj Siništaj, podržava predloženi zakon, dok je poslanik DPS-a Zoran Jelić kazao da se akt odnosi na rukovodeća lica, službenike i namještenike, bivše nosioce državnih funkcija.

“Ovim zakonom jača se kontrolna i nadzorna uloga parlamenta. Zakon će omogućiti da afera Telekom bude do kraja rasvijetljena. Dokazaće se da je ovo još jedna politička manipulacija sa ciljem da se prikupe politički poeni uoči izbora”, poručio je Jelić.

Iako su potpisali predloženi zakon, poslanici SDP-a nijesu prisustvovali jučerašnjoj raspravi.

Galerija

Bonus video: