Ni prema Sozini se neće smjeti preko 80 na sat

Novi zakon o bezbjednosti saobraćaja predviđa da od januara krene novi režim koji treba da disciplinuje obijesne vozače
104 pregleda 60 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2012. 01:28h

Ako se u narednoj polovini godine po objavljivanju u Službenom listu novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja donesu svi potrebni podzakonski akti i ako se od tada bude dosljedno primjenjivao, drumski saobraćaj u Crnoj Gori čekaju radikalne novine.

Između ostalog, nigdje se neće moći voziti preko 80 na sat, a kazne za prekoračenje brzine, preticanje na punoj liniji i ostale krupne prekršaje biće drakonske - do 1.000 eura.

Iako se u toku rasprave o zakonu najviše pričalo o tome hoće li tolerancija na alkohol biti nulta ili će vozači smjeti pred put da se časte jednom čašicom (0,3 promila), to je samo jedna od promjena.

Najveća dozvoljena brzina biće 80 km.

Iako sada postoji kratka dionica na prilazu Sozini sa ograničenjem 100 km na sat jedan od autora zakona, stručnjak za saobraćaj i sudski vještak mr Đorđije Vučeljić objašnjava da je ta brzina rezervisana samo za saobraćajnice namijenjene za motorna vozila.

“Put prema Sozini nije rezervisan samo za motorna vozila nego se njime kreću i biciklisti i pješaci i zbog toga ni tamo neće moći preko 80 na sat”, kaže Vučeljić za “Vijesti”.

Nigdje bez prsluka

Kada je riječ o toleranciji na alkohol Vučeljić kaže da se odustalo od nulte tolerancije na alkohol jer je ona “biloški nemoguća”:

“Konzumiranje nekih vrsta hrane i pića pokazalo bi se kao nešto preko nulte stope tolerancije.

Zato smo se odlučili za 0,3 jer ta količina alkohola u krvi ne utiče na ponašanje vozača.

Na drugoj strani mora se imati na umu da smo mi i turistička zemlja i da je dnevno konzumiranje određene količine alkohola, posebno kada je riječ o turistima, praktično stvar kulture.

Naši komšije Hrvati su prvo pokušali sa nultom tolerancijom, pa su popeli na 0,3, pa na 0,5 a sada imaju toleranciju 0,8. U Srbiji je toleranicija 0,5”.

Novina je i to što će pješaci koji se kreću kolovozom ili vozači ako na putu izlaze iz automobila da bi zamijenili gumu, obrisali stakla... morati da nose fluorescentni prsluk.

“To će vjerovatno važiti sa frekventne puteve, jer tu postoji najveća opasnost za ugoržavanje bezbjednosti. I to će se precizno urediti podzakonskim aktima”, napominje Vučeljić.

Za neposjedovanje prsluka u putničkom automobilu predviđena je novčana kazna od 30 do 80 eura.

Zakon je vodio računa i o ekologiji pa je zabranjeno i kažnjivo izbacivanje smeća kroz prozor i odlaganje pored puta.

A ako vozilo duže od tri minuta stoji na putu mora biti ugašeno.

Vučeljić smatra da novi Zakon predstavlja korak naprijed i da se “može primijeniti ukoliko se sve detaljno razradi podzakonskim aktima”.

S pet na 16 kategorija

Jedna od glavnih novina uz snižavanje tolerancije na alkohol sa 0,5 na 0,3 je ta što se za više od tri puta povećao broj kategorija vozila.

Do sada je postojalo pet kategorije (A,B,C,D i E), a sada će ih biti 16.

Samo kada je riječ o motorima postoje četiri kategorije vozila: “Jedan od glavnih ciljeva je da se zaštite mladi.

Tu je trebalo obuhvatiti kategorijama sve vrste vozila koje imamo u javnom saobraćaju, od mopeda i novih trotočkaša i četvorotočkaša, pa do najvećiih vozila.

Cilj je da se ona prepoznaju i da se podzakonskim aktima-pravilnicima uredi ko će i kako da obučava vozače za ta vozilima.

Na taj način će se urediti i način dobijanja vozačke dozvole sa svaku od kategorija. Riječju, vozač će morati da bude obučen za upravljanje motornim vozilom koje koristi u saobraćaju”.

Za Vučeljića je posebno bitna novina način izdavanja ljekarskih uvjerenja za vozača: “Do sada je to moglo da se izigra.

Ako ne dobiješ ljekarsko uvjerenje u jednoj zdravstvenoj ustanovi pođeš u drugu i završiš posao.

Sada to neće biti moguće jer je zdravstveni sistem centralizovan.

Do sada je postojalo pet kategorije (A,B,C,D i E), a sada će ih biti 16

Ako budući vozač ne prođe na ljekarskom pregledu u jednoj ustanovi druga mu ne može izdati ljekarsko uvjerenje, osim ako posebnim specijlističkim pregledima nije utvrđeno da nema smetnje.

I tada ljekarsko uvjerenje izdaje ustanova kojoj se vozač prvo obratio”.

Ni tehnički pregled automobila prilikom registracije neće biti rutinski kao do sada.

“Sve što može biti od značaja za bezbjedno odvijanje saobraćaja biće predmet ozbiljnog i temeljnog tehničkog pregleda.

Vozila su sve savremenija i potreban im je ozbiljniji tehnički pregled, nego što je do sada bio slučaj.

I taj dio će se urediti podzakonskim aktima jer se mora precizirati ko, kako i sa kojom opremom može da tehnički pregleda određene vrste vozila”.

Novčane kazne idu u nebo zbog povratnika

Umjesto dosadašnjih do 100 eura, koliko iznose novčane kazne, novi zakon ih znatno pooštrava.

“Jedino novčanom kaznom može se spriječiti ponavljanje prekršaja. Za fizičko lice najveća novčana kazna je 1.000 eura.

To su prekršaji koji najčešće dovode do najtežih nesreća - prolazak kroz crveno, nepoštovanje znaka stop, preticanje u krivini i na punoj liniji, preticanje kolone, prekoračenje za 50 kilometara dozvoljene brzine van naseljenog mjesta i 30 km iznad ograničene brzine u naseljenom mjestu i slični ozbiljni prekršaji”, kaže Vučeljić.

Za pravna lica novčane kazne idu i do 10.000 eura.

Ti prekršaji se, između ostalog, odnose i na stavljanje u promet, prepravljanje ili popravljanje vozila koja dovode u opasnost bezbjedno odvijanje saobraćaja.

Zaprežna kola moraju da ugrade kočnice

Zakon je “zakačio” i zaprežna vozila koja su se do sada neometano kretala svim vrstama puteva.

Ona će morati da budu posebno obilježena i da imaju uređaj za kočenje.

“Takvim vozilom neće moći da upravlja lice mlađe od 16 godina.

Napravljen je propust što takvim vozilima nije zabranjeno kretanje u urbanim sredinama, posebno najvećim kakva je Podgorica.

To je prije svega mučenje životinja jer one ne mogu da postignu minimalnu brzinu od 40 km na sat, koliko se proporučuje za brz protok saobraćaja u gradovima da ne bi dolazilo do zagušenja.

Osim toga to su zaprežna vozila koja nijesu na propisan način ni oblježena ni napravljena”, ukazuje Vučeljić.

Galerija

Bonus video: