Teško je, ali nije Vojvodić kriv

RTCG je u 2011. poslovala sa gubitkom od oko 2.655.193 eura, dok je prihodovano nešto više od 10 miliona
86 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2012. 07:01h

Savjet Radio-televizije Crne Gore usvojio je većinom glasova finansijski izvještaj o poslovanju te medijske kuće, iako svi članovi Savjeta nijesu bili sigurna u vjerodostojnost podataka o tome kako je tokom prošle godine trošen novac i koliki su stvarni dugovi Javnog servisa.

Većinom glasova usvojen je i revizorski izvještaj, koji odstupa u odnosu na finansijski, a prema kojem je RTCG u 2011. poslovala sa gubitkom od oko 2.655.193 eura, dok je prihodovano nešto više od 10 miliona.

Članovi savjeta su saglasni da bi u dogledno vrijeme trebalo da se izradi analiza sa tačnim podacima o finansijskom stanju te medijske kuće. Višak zaposlenih, nagomilani dugovi, loša tehnička opremljenost, nestručno vođenje knjigovostvenih knjiga, fakture iz ranijih godina koje se “vade iz fioka”, poput faktura o dugovanju Atlas Grupi po koncesionom ugovoru sa firmom “Fiesta”, bile su glavne teme tročasovne sjednice. Konstatovano je da zadatak da se napravi procjena cjelokupne imovine nije urađen.

"Dug je, po mojoj procjeni, 3,5 miliona kada sam došao. Pitanje je da li znamo koliki je dug i u ovom trenutku”, rekao je direktor RTCG Rade Vojvodić, dodajući da je očito da je u posljednje tri godine "bilo para", ali da su napravljeni dugovi.

On je saopštio da se dug po osnovu poreza i doprinosa nagomilao na više od 860.000 eura, a da bi prešao i cifru od milion da nijesu od kredita koji im je dala Vlada dio obaveza izmirili.

On je podsjetio da je on došao 1. decembra 2011. i da je kao menadžer bio dužan da potpiše izvještaj, ali da nije odgovoran za trošenje novca do tog datuma.

Momčilo Zeković ukazao je da se i dalje previše novca troši na gorivo, mobilne i fiksne telefone, dok je predsjednik Savjeta Dušan Simonović zaključio da je finansijski izvještaj loš, negativan, da je stanje objektivno teško, ali da odgovornost nije Vojvodićeva. Protiv usvajanja izvještaja bili su Zeković, Slavica Striković i Goran Đurović.

Na sjednici nije usvojen najbolji model za informisanje javnosti. Zamjerajući “Vijestima” zbog “neobjektivnog i tendencioznog izvještavanja”, Vojvodić je predložio da se sjednice Savjeta zatvore za javnost i da Savjet “treba da radi kao Vlada”.

Objavio je da je angažovao portparola i da, po njegovim podacima, gledanost TVCG raste na štetu TV Vijesti.

“Nijesam siguran da li je veća manipulacija ako su sjednice otvorene ili zatvorene za javnost... Krivica je na članovima koji koriste kamere da izvode svoje predstave”, ocijenio je Draško Đuranović, dok je Goran Đurović naglasio da bi svi mediji trebalo da porade na profesionalnosti, prije svega Javni servis.

Gomila hvalospjeva bez utemeljenja

Slavica Striković zamjerila je uredniku Radija Crne Gore Radojici Bulatoviću što je pripremio “neozbiljan izvještaj” o radu Radija na četiri stranice, a nije imala ni bolje ocjene o izvještaju o radu televizije.

"Ovo je neozbiljno i pokazuje nepoštovanje prema članovima Savjeta, ni po formi ni po sadržini ne zaslužuje da bih digla ruku za ovakve izvještaje. I jedan i drugi su gomila hvalospjeva o njihovom radu, a da ova kuća ne zaslužuje hvalospjeve, tu se makar svi slažemo", rekla je Striković.

Iako se Bulatović branio da je samo donio izvještaj koji su pripremile kolege, Savjet je odlučio da do četvrtka mora da ga dopuni.

Rutović direktoru zbog interneta ne šalje zapisnike

Vojvodić je istakao da i redakcije radija i televizije moraju da polažu račune.

"Isto kao što mi u cent treba da pravdamo sredstva, tako svaka redakcija pora da podnosi račune o svakom potrošenom satu. Ja sam dobio samo tri zapisnika sa kolegijuma TVCG. Samo precizno izmjereni rezultati svih ljudi mogu pokazati pravo stanje", kazao je Vojvodić.

Direktorica TVCG Radojka Rutović ocijenila je da se ne može “bodovanjem”, kako je predloženo, ocjenjivati rad novinara.

Ona je rekla da nije problem da se izvještaj dopuni podacima o učincima pojedinim novinara. Obrazlažući uskraćivanje zapisnika generalnom direktoru, ona je rekla da “im je loš interenet i da imaju strašnih problema zbog toga”, pa i tokom emitovanja programa.

Galerija

Bonus video: