Vrbenski: Ulažite u proizvodnju čiste energije, hrane i održivi turizam

Iz Delegacije EU poručili su da Crna Gora mora ubrzati stateško planiranje i pronađi održivo finansiranje u oblasti klimatskih promjena
0 komentar(a)
Duško Marković i Rastislav Vrbenski, Foto: Gov.me
Duško Marković i Rastislav Vrbenski, Foto: Gov.me
Ažurirano: 26.06.2012. 17:33h

Sagorijevanje fosilnih goriva, kao što su nafta, zemni gas i ugalj, najveći su zagađivači u Crnoj Gori i prouzrokuju 90 odsto svih emisija ugljen dioksida u zemlji, poručeno je na otvaranju dvodnevnog seminara Regionalne mreže za pristupanje EU u oblasti zaštite životne sredine (RENA).

Iz Delegacije EU poručili su da Crna Gora mora ubrzati stateško planiranje i pronađi održivo finansiranje u oblasti klimatskih promjena.

Alberto Kamarata je kazao da su klimatske promjene surova realnost u da se mora djelovati odmah kako bi se emisija štetnih gasova svela na minimum.

On je podsjetio i da je EU usvojila zahtjevan paket po kom do 2020. nivo emisije štetnih gasova treba da se smanji za 20 odsto u odnosu na devedesete godine prošlog vijeka i da se za 20 procenata poveća učešće obnovljivih izvora energije u svom energetskom miksu.

Šef UNDP-a u Crnoj Gori Rastislav Vrbenski istakao je da se mora ulagati u proizvodnju “čiste” energije, hrane i održivog turizma. Predstavnica Evropske komisije Lorens Graf upozorila je da će sve više biti ekstremnih vremenskih prilika, visokih temperatura i velikih suša.

Bonus video: