Cijene ulaznica za nacionalne parkove ipak po 2 eura. Za Skadarsko 4

Cijena ulaznice u NP Skadarsko jezero nije mijenjana četiri godine i odnosi se na ulazak posjetilaca na brodove
5 komentar(a)
Biogradska gora, Foto: Arhiva Vijesti
Biogradska gora, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.06.2012. 08:09h

Cijene ulaza u nacionalne parkove Durmitor, Biogradska gora i Lovćen, biće smanjene na 2 eura, odnosno na nivo iz 2011. godine. Jedino će cijena ulaznice za NP Skadarsko jezero ostati ista, odnosno 4 eura, kazao je za Portal Analitika direktor Nacionalnih parkova Crne Gore Zoran Mrdak.

"Inicijativa koju je uputilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma, a koja se odnosi na korekciju cijena ulaza u nacionalne parkove Durmitor, Biogradska gora i Lovćen, JP nacionalni parkovi Crne Gore će prihvatiti. Na sjednici Upravnog odbora koja je zakazana za 29. jun kroz Izmjene i dopune Odluke o visini i načinu plaćanja naknada za korišćenje dobara nacionalnih parkova, obavljanje djelatnosti i pružanje usluga, cijene ulaznica će biti smanjene sa 3 eura na 2 eura, odnosno na nivo iz prošle godine", kaže Mrdak.

Upitan da li će cijena ulaznice u NP Skadarsko jezero ostati ista i zašto je ona skuplja, Direktor Nacionalnih parkova ističe da cijena za NP Skadarsko jezero iznosi 4 eura i nije mijenjana četiri posljednje godine. Ona se odnosi na ulazak posjetilaca na brodove koji imaju sklopljene ugovore sa Javnim preduzećem NPCG za prevoz turista, objašnjava Mrdak.

Mrdak najavio borbu protiv divlje gradnje i krivolova >>>

On naglašava da nacionalni parkovi pokrivaju skoro 10% teritorije Crne Gore i da je za kvalitetnu fizičku i stručnu zaštitu prostora, kao i za razvojne projekte, neophodno obezbjediti finansijsku osnovu.

"Strategija razvoja nacionalnih parkova Crne Gore u proteklim godinama nije bila da se novčana sredstva obezbjeđuju niti kroz privredno korišćenje šuma, prodaju zemljišta, povećanu količinu eksploatacije mineralnih sirovina, lov, koji je u parkovima zabranjen, već upravo kroz stvaranje uslova za rekreativno–turističke posjete parkovima, gdje će se kroz naplatu ulaza ostvarivati najveći prihodi, a sa druge strane kroz smanjeno direktno korisćenje resursa, imati očuvanu prirodu", podsjeća Mrdak, izražavajući uvjerenje da će se finansiranje zaštićenih područja sistemski riješiti.

Bonus video: