Kolašince i dalje guši dim i neprijatni mirisi

Iz Komunalnog preduzeća su kazali da oni nemaju dovoljno radnika da bi obezbijedili noćnog čuvara, ali ni opremu i mogućnosti da gase požare
107 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2012. 20:07h

Ni ovog ljeta nadležni nijesu našli rješenje za svakodnevno zapaljivanje gradske deponije, što je prema riječima mještana Rogobora i Trebaljeva, odnosno radnika nekoliko preduzeća u neposrednoj blizini, ozbiljan ekološki problem.

Smeće godinama gori svakodnevno, a dim i nesnosan miris su, kako tvrde oni koji svakodnevno borave na svega nekoliko stotina metara od deponije, nepodnošljivi naročito u večernjim i noćnim satima. Zaposleni na pumpi "Lukoil", pored toga, često moraju i putnicima da objašnjavaju šta je razlog tome.

"To je problem koji traje godinama, odnosno uvijek kada nema snijega. Mislili smo da će bar ovog ljeta biti riješen. Obratili smo se Komunalnoj policiji, Vatrogascima i Komunalnom preduzeću. Očigledno je da nema koordinacije među njima, jer do sada nijesu ništa učinili. Raditi u ovim uslovima zaista je nepodnošljivo naročito uveče, kada nema vjetra, pa se sav dim i nesnosan miris spuste. Ljudi koji svraćaju na pumpu, neprijatno su iznenađeni, pa moramo da objašnjavamo otkud smrad i dim", kažu zaposleni na benzinskoj pumpi.

"Već u naredna dva dana napravićemo zapisnik, kako bi iz Komunalnog preduzeća ažurnije pristupili rješavanju tog problema"

Na toj pumpi su, kako kažu, obaviješteni i da Vatrogasno preduzeće ne može da gasi požare, jer nemaju goriva za vozila, ali ni adekvatnu opremu, odnosno dovoljno duga crijeva.

Mještani sela Radigojno i Trebaljevo imaju identične probleme, a ni njihovi apeli nijesu motivisali lokalnu upravu da nađe način za bolje održavanje gradske deponije, koja je smještena uz magistralu prema Mojkovcu u takozvanoj industrijskoj zoni.

U kolašinskoj Komunalnoj policiji tvrde da je njihov posao nadgledanje deponije, a ne održavanje. Održavanje je, kako kaže Ana Šćepanović, posao Komunalnog.

"Već u naredna dva dana napravićemo zapisnik, kako bi iz Komunalnog preduzeća ažurnije pristupili rješavanju tog problema. To je njihov posao, naš je samo da nadgledamo i konstatujemo. Ukoliko se ubrzo stanje na deponiji ne popravi, odnosno ukoliko održavanje ne bude kako treba, pozvaćemo Ekološku policiju", rekla je Šćepanović.

U Komunalnom preduzeću, pak, tvrde, da gašenje požara na deponiji nije ni njihov posao. Oni, kako je kazao tehnički direktor tog preduzeća Igor Tatić, održavaju deponiju, ali nijesu u mogućnosti da spriječe niti paljenje smeća, ali ni da gase.

"Deponiju pali neko od članova nekoliko porodica koje tamo žive u improvizovanim barakama i bave se skupljanjem otpada. Čim istovarimo smeće, tokom noći oni ga zapale, kako bi im lakše bilo da sjutradan skupe metal. Mi nemamo dovoljno radnika da bismo obezbijedili noćnog čuvara, koji bi kontrolisao smetlište, ali ni opremu i mogućnosti da gasimo požare. To je problem koji traje godinama i za koji do sada nijesmo našli adekvatno rješenje. Komunalna policija bi trebalo da upozori te ljude i da spriječi izazivanje požara na deponiji", kazao je Tatić.

Stanovnici baraka ne znaju ništa o požarima

Na rubu gradske deponije napravljeno je nekoliko baraka, u kojima stanuju Romi. Oni koje smo juče zatekli ispred baraka odbijali su da govore za novine, ukoliko im se, kako kažu „ne plati za to”. Kratko su prokomentarisali da oni nijesu ti koji pale smeće na deponiji i da o tome ne znaju ništa.

"Mi ništa nijesmo zapaljivali. Ne znamo ko je. Ne smeta nam dim i smrad", kratko je kazala žena, koja u jednoj od baraka živi sa dvoje djece.

Galerija

Bonus video: