Pomorci sa Filipina istiskuju Evropljane

Podaci sa pomorskog tržišta govore da Filipini, Pakistan, Indija, zatim jedan dio Istočne Evrope i Burma, daju najveći procenat od ukupno 1,25 miliona pomoraca u svijetu
92 pregleda 4 komentar(a)
ribarski brod, Foto: Wikipedia
ribarski brod, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 25.06.2012. 11:01h

Slabo zapošljavanje evropske radne snage u pomorstvu, kriminalizacija pomoraca, nalaženje droga na brodovima i zagađenje okoline, neke su od tema Generalne skupštine Udruženja pomorskih kapetana zemalja članica Evropske Unije (CESMA), koja je održana u Rostoku (Njemačka), saopšteno je iz Udruženja pomorskih kapetana trgovačke mornarice Crne Gore sa sjedištem u Kotoru.

"Skupština je prihvatila činjenicu da menadžeri-brodovlasnici sve češće odustaju od zapošljavanja pomoraca iz EU zbog jeftinije radne snage iz drugih krajeva svijeta. To nanosi nesagledivu štetu cijeloj EU. Znamo takođe i da 3.000 dolara za nekog sa Dalekog istoka, ili za nekog u Evropi, nije isti novčani ekvivalent. Plate koje su dosta ispod evropskih primanja su i dalje za ovu radnu snagu atraktivne i to je jedini razlog što se uzima posada iz manje razvijenih zemalja“, kazao je za Radio Kotor član Udruženja pomorskih kapetana trgovačke mornarice Crne Gore Lado Vuković.

Podaci sa pomorskog tržišta govore da Filipini, Pakistan, Indija, zatim jedan dio Istočne Evrope i Burma, daju najveći procenat od ukupno 1,25 miliona pomoraca u svijetu. Samo sa Filipina dolazi 260.000 pomoraca, koji državi donose preko četiri milijarde dolara.

Bonus video: