Zlatna ljevica

Veljko Uskoković stvara nove šampione

Legendarni as u bazenima SC "Morača" vodi školu vaterpola i plivanja
2 komentar(a)
Veljko Uskoković, Foto: Luka Zeković
Veljko Uskoković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.06.2012. 09:14h

Za zabavu i slikanje nema vremena dok treniramo, u šali kaže djeci legendarni Veljko Uskoković dok ih podučava osnovama vaterpola.

Osvajač brojnih medalja će pokušati da u školi vaterpola i plivanja potraži moguće nasljednike asova koji su ispisali zlatne stranice crnogorskog sporta.

Prije nekoliko dana u bazenima SC "Morača" počela je sa radom škola vaterpola i plivanja, koju trenutno pohađa 70-ak dječaka i djevojčica.

"Objeručke sam podržao ovu ideju i veoma kvalitetan projekat koji je uradio Boris Županović. Ideja da se u Podgorici pokrene škola vaterpola i plivanja je kvalitetno rješenje i ona je, nadam se, prethodnica one druge, koja je već duže vrijeme na čekanju, da se u Glavnom gradu formira i vaterpolo klub. Županović me pozvao da pomognem... prihvatio sam, bez obzira na obaveze koje imam u Kataru, u klubu u kojem sam stalno angažovan kao trener...", kazao je Uskoković "Vijestima".

Uskoković smatra da je neophodno raditi sa djecom u praktično svim krajevima Crne Gore, kako bi Crna Gora ostala u vrhu svjetskog vaterpola

"Trenutno imamo 70-ak članova. Do početka jula nijesmo u mogućnosti da primimo neplivače, ali ćemo sa njima raditi tokom jula i avgusta. Interesovanje je veliko što nas sve zajedno ohrabruje i pokazuje da smo uradili pravu stvar pokretanjem ove škole", kaže legendarni as koji je za reprezentaciju bivše SFRJ debitovao davne 1991. godine osvajanjem zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u Pertu.

Uskoković smatra da je rano govoriti o tome ima li u Podgorici talentovane djece za vaterpolo, ali vjeruje da je tako.

"Radimo svega nekoliko dana i još je rano govoriti o talentima, uostalom još nijesmo ni stigli do vaterpolo elemenata. Za sada ih učimo da pravilno plivaju, a tek za 2-3 nedjelje počečemo da radimo vaterpolo elemente i sa loptom", kazao je Uskoković, koji u kolekciji medalja ima i olimpijsku bronzu iz Sidneja.

Djeca u školi treniraju radnim danima od 9 do 11 i od 18 do 20 časova, a mjesečna članarina je 35 eura.

Noophodan zatvoreni bazen

Uskoković smatra da je neophodno raditi sa djecom u praktično svim krajevima Crne Gore, kako bi Crna Gora ostala u vrhu svjetskog vaterpola.

Za rad u Podgorici neophodno je izgraditi zatvoreni bazen, kako bi se moglo raditi tokom cijele godine.

"Podgorica je najveći grad u Crnoj Gori, a time i najveća baza talenata, zbog toga je neophodno da dobije zatvoreni bazen kako bi i u glavnom gradu bio formiran kvalitetan vaterpolo klub. Baza koju imamo u Kotoru, Herceg Novom i Budvi je mala da bismo se mogli na duže staze održati u svjetskom vrhu", dodaje član prvih šampionskih generacija Primorca i Budve", pojasnio je Uskoković koji u karijeri nije osvojio samo olimpijsko zlato.

Neponovljivi ljevoruki napadač "Primorca", "Budve" i "Bečeja" oproštajnu utakmicu odigrao je 2009. godine u Podgorici, upravo u bazenu u kojem djecu podučava ovom zahtjevnom sportu.

Preporučujemo za Vas