Pravedna Crna Gora: Vladajuće partije stvorile neproduktivan univerzitet

Prema njihovim riječima, vladajuće partije urušile su sistem visokog obrazovanja u Crnoj Gori i obesmislile ulogu i značaj državnog univerziteta
3 komentar(a)
Univerzitet, Foto: Boris Pejović
Univerzitet, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.06.2012. 12:38h

Vladajuće partije stvorile su neproduktivan državni Univerzitet po mjeri trećerazrednih država u kojem pojedini, uglavnom politički najuticajniji profesori, sasvim nezasluženo, primaju zarade na nivou prestižnih zapadnoevropskih obrazovnih ustanova, smatraju u Pravednoj Crnoj Gori.

Oni su ocijenili da je Univerzitet centralizovana ustanova, bez slobodnog duha i stručne autonomije, "u kojoj partijski i komercijalno povezani interesi, u liku uglavnom iste grupe ljudi, dominiraju već dugi niz godina".

"Obrazovanje na državnom univerzitetu se svelo na zadovoljavanje ličnih i karijernih interesa nastavnog kadra, akademsku nedodirljivost i često prisutno opstruiranje najuspješnijih profesora i istraživača", navodi se u saopštenju PCG dostavljenom agenciji MINA.

Prema njihovim riječima, vladajuće partije urušile su sistem visokog obrazovanja u Crnoj Gori i obesmislile ulogu i značaj državnog univerziteta.

"Suprotno razvojnim očekivanjima, državni univerzitet je opterećen prevaziđenim modelom upravljanja, moralno narušen skandalima i partitokratizmom, opskrbljen slabom naučnoistraživačkom mrežom, zatvoren za naučnu dijasporu, prepoznat po niskim kadrovskim kriterijumima, dramatično iskomercijalizovan i finansijski netransparentan", dodaje se u saopštenju.

Zato je, tvrdi PCG, državnom univerzitetu potrebna radikalna reforma. koja mora obuhvatiti tri koraka.

Prvi je, dodaju oni, demokratizacija upravljačke strukture, uključujući neposredniji način izbora rektora i »pretresanje« aktuelnog modela biranja i sastava senata i upravnog odbora univerziteta.

"Drugi korak je da studenti moraju biti izjednačeni, što podrazumijeva ukidanje samofinansiranja, što se u stvarnosti svelo na najgrublji vid komercijalizacije visokog obrazovanja, a treći je da se novu upisna politiku uskladi sa razvojnim potrebama države, kojom bi se odbacio besmisleni koncept dezorijentisanog, masovnog i lošeg studiranja", zaključuje se u reagovanju PCG.

Bonus video: