Pluća grada: Dobar odziv građana u akciji čišćenja Trebjese

Ovo će biti samo početak u nizu akcija koje su planirane na Trebjesi
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.06.2012. 10:02h

Više od 150 Nikšićana, i mladih i starih, juče ujutru učestvovalo je u akciji čišenja “Trebjesi za ljubav”, koju su organzovala Nevladina udruženja “Ljubitelji Trebjese” i Društvo mladih ekologa Nikšić”.

Akciju su ipak predvodili najstariji. Na inicijativu grupe nikšićkih pezionera koji već godinama uređuju Trebjesu juče se skupljao otpad i šuma čistila od suvih i trulih stabala. Uređivao se potez od motela do odmarališta “Šavnik”, mjesta koje su penzioneri već godinama uređivali, praveći od zapuštene uvale kutak za sve ljubitelje prirode i Trebjese.

Od ranog jutra šumu je krčio i sedamdesetdvogodišnji Đorđe Damjanović, kojeg smo sa kosijerom u rukama zatekli u akciji.

Velik je bio i doprinos penzionera

"Nije ovo samo danas, mi svakog dana ponešto uradimo. Tako već godinama sređujemo naš Šavnik. Žao mi je samo što ima onih koji ne cijene sve ovo. Nedavno sam tu kod kolibe zatekao mladiće koji su namjeravli da je zapale. Srećom spriječio sam ih. Treba da znaju da mi ovo ostavljamo i njima", poručio je Đorđe.

Zahvalnost i priznanje penzionerima i njihovom entuzijazmu odali su i organizatori.

Zbog višestrukog značaja Trebjese, današnju, a i sve buduće akcije, radimo i uz konsultacije sa optinskom Službom za zaštitu životne sredine, prije svega kad je u pitanju flora Trebjese kako ne bi došlo do narušavanja prirodnog sklada na ovom prostoru

Miodrag Karadžić, ispred NVO “Društvo mladih ekologa”, poručio je da će ovo biti samo početak u nizu akcija koje planiraju da organizuju na Trebjesi, ističući da na ovaj način žele podstaći društveno odgovorno djelovanje u životnoj sredini.

"Zbog višestrukog značaja Trebjese, današnju, a i sve buduće akcije, radimo i uz konsultacije sa optinskom Službom za zaštitu životne sredine, prije svega kad je u pitanju flora Trebjese kako ne bi došlo do narušavanja prirodnog sklada na ovom prostoru", objasnio je Karadžić.

Jučerašnju akciju podržaili su iz lokalne Službe za zaštitu životne sredine, a zahvalnost svima uputio je i Duško Raspopović, ispred Agencija za zaštitu životne sredine. Pored brojnih sponzora koji su pomogli u nabavci opreme za čišćenje, te hrane i pića za volontere, veliki doprinos dale su i ostale ekološke nevladine organizacije, izviđači, kao i preko 50 djece iz Rukometnog kluba “Čelik”.

Trebjesa je prirodno dobro

Park šuma Trebjesa je zbog svojih naučnih, estetskih, kulturno-istorijskih i pejzažnih vrijednosti, odlukom SO Nikšić, u decembru 2000. godine proglašena posebnim prirodnim predjelom. Na 150 hektara površine nalazi se preko 250 biljnih vrsta, od čega je 15 vrsta balkanski endem. Trebjesu su u toku Drugog svjetskog rata Italijani zapalili, nakon čega je pošumljena.

Bonus video: