Nametom "euro po euro" svaka kuća Vladu časti jagnjetom

"Za takse ćemo davati oko 10 eura, što je oko 120 eura godišnje. Umjesto da ih uštedimo i kupimo nešto za kuću moramo da popunimo rupe u budžetu"
30 komentar(a)
mobilni telefon, računi, Foto: Shutterstock.com
mobilni telefon, računi, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 24.06.2012. 07:12h

Prosječna četveročlana porodica će nakon usvajanja Zakona o taksama, mjesečno Vladi plaćati 10 do 12 eura, što na godišnjem nivou iznosi preko 120 eura, koliko je dovoljno da kupi dobro jagnje, čija je cijena na stočnoj pijaci od 70 do 100 eura, piše "Dan".

Ekipa tog lista anketirala je ovih dana više građana širom Crne Gore i svi sagovornici su ogorčeni zbog novih Vladinih nameta.

Četveročlana porodica Tomović iz Bijelog Polja i bez tih nameta jedva sastavlja kraj s krajem.

"Sve takse su nam uveli kako bi ispeglali svoje loše odluke i poslove", kaže Ljiljana Tomović, koja preko biroa rada prima mjesečnu naknadu u iznosu 100 eura.

Telekom: Porez od jednog eura dospijeva na naplatu u avgustu >>>

Taksa od 1 eura samo za odlazne pozive: Slobodno koristite internet, SMS... >>>

30.000 potpisa protiv poreza "euro po euro" >>>

Ljiljanina kćerka Snežana je odličan student III godine na Mediteranu i nije sigurna kako da joj obezbijedi još jednu godinu studija. Njen sin Stefan koji je završio srednju školu neće ni moći da studira jer porodica nema sredstava da ga finansira.

"I uz svu tu muku treba da Vladi mjesečno dam 10 eura za SIM kartice, električna brojila i kablovsku televiziju", kaže Ljiljana.

Tomovići nemaju fiksni telefon i internet, ali imaju četiri mobilna telefona, kablovsku televiziju i griju se na struju.

Porodica Istijanović koja broji 16 članova mjesečno će Vladi plaćati oko 35 eura, odnosno 420 eura godišnje, što je skoro jedna prosječna mjesečna plata. Za taj novac, kojim Vlada planira da oppuni rupe u budžetu i do kraja godine prikupi oko 15 miliona eura, Istijanovići su mogli da kupe mašinu za veš, suđe, namještaj ili krevet...

Porodica Istijanović koja broji 16 članova mjesečno će Vladi plaćati oko 35 eura, odnosno 420 eura godišnje, što je skoro jedna prosječna mjesečna plata

"Nas je četvoro u porodici, imamo sedam kartica, tako da ćemo za takse davati oko 10 eura, što je oko 120 eura godišnje. Umjesto da ih uštedimo i kupimo nešto za kuću moramo da popunimo rupe u budžetu".

Građanska inicijativa nedavno je predala Ustavnom sudu peticiju koju je potpisalo više od 30.000 građana. Peticijom se zahtijeva ukidanje Zakona o taksama od 1. jula, kada i počinje naplata "euro po euro".

Đorđije Blažić sa Fakulteta za državne i evropske studije kaže da je vrlo diskutabilna ustavnost zakona.

"Ne može država da naplaćuje takse nizašta, već mora da da određenu javnu uslugu koju će građani da koriste i tek kada budu korisnici su u obavezi da plaćaju taksu", kazao je on za "Dan".

Bonus video: