Bogdanović: Rekonstrukcija Doma vojske u Podgorici biće završena za dva mjeseca

"Za potrebe Muzičkog centra planirana je velika koncertna sala kapaciteta 440 mjesta, mala koncertna sala sa 190 mjesta, sale za probe simfonijskog i narodnog orkestra... "
142 pregleda 4 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović, Foto: Printscreen (YouTube)
Aleksandar Bogdanović, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 30.05.2018. 17:33h

Muzički centar, Crnogorska kinoteka i Filmski centar biće podstanari još dva mjeseca, kada će konačno biti završena rekonstrukcija Doma Vojske u Podgorici, započeta 2008. godine. To je, odgovarajući na poslanička pitanja, poručio Ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

"Za potrebe Muzičkog centra planirana je velika koncertna sala kapaciteta 440 mjesta, mala koncertna sala sa 190 mjesta, sale za probe simfonijskog i narodnog orkestra... Za potrebe Crnogorske kinoteke, planirani su depoi za arhiviranje filmova i video građe, sala za projekcije... Podsjećam da je do sada na rekonstrukciju ovog objekta utrošeno 13 i po miliona eura", rekao je Bogdanović.

Bogdanović je, odgovarajući na pitanje o lošem stanju muzejskih predmeta u depou Narodnog muzeja, temi koju je u javnosti pokrenula nedavno smijenjena direktorica Vjera Borozan, kazao da je Ministarstvo kulture u avgustu i oktobru prošle godine izvršilo uvid u stanje zaštite muzejskog materijala i odredilo mjere koje nisu izvršene u predviđenom roku.

"Ministar kulture je zatražio od menadžmenta Narododnog muzeja, na sastanku 7. februara 2018, potpun i precizan izvještaj o stanju u centralnom depou, ali Ministarstvo kulture do danas nije dobilo traženi izvještaj zato što traženi izvještaj još nije ni otpočeo sa izradom, o čemu me je informisala novoimenovana direktorica Anastazija Miranović", rekao je Bogdanović.

"Iskreno se nadam da u vašem resoru imate dovoljno stručnosti i kvaliteta da na taj izazov odgovore, a takođe mislim da i ukoliko ne bude imalo takvih da kažem resursa koji su potrebni da bi trebalo da dobijete podršku da tako nešto i nastavite..." rekao je poslanik DPS-a Momčilo Martinović.

Ministar Bogdanović je, podsjetimo, prema tvrdnjama koje je Borozan iznijela u intervjuu za Vijesti, prilikom obilaska depoa Narodnog muzeja 6. februara kazao "da stanje i nije tako loše" kako ga u javnosti predstavlja menadžment muzeja na čelu sa Borozan. Nova uprava muzeja i Ministarstvo kulture su, međutim, u međuvremenu došli do novih uvida.

"Dana 25. maja ove godine, direktorica je obaviještena od strane rukovodioca Umjetničkog muzeja došlo do pucanja posljednjeg stakla u nizu prema Balšića pazaru, na objektu galerije "Miodrag Dado Đurić". Dana 25. maja ove godine prijavljeno je pucanje još jednog stakla na istom spratu, kao i pojava novih pukotina na podu navedenog objekta. O ovom problemu Ministarstvo kulture nije bilo jednom riječju informisano do dolaska nove direktorice Anastazije Miranović", objasnio je Bogdanović.

A precizne informacije o tome koliko je ozbiljna situacija u Narodnom muzeju, zaključio je Bogdanović, dobićemo do 1. jula, kada će Državna komisija za nadzor nad postupkom revizije muzejskog fonda predstaviti svoj polugodišnji izvještaj. Posljednja ekspertiza stanja u Narodnom muzeju, podsjetio je Bogdanović, posljednji put je urađena 1987, a objavljena 1995. godine.

Bonus video: