Ko dozvoljava brutalno uništavanje Stare škole u Prčanju?

"Nezakonito useljena lica, samovoljno su malterisanjem potpuno izmijenila izgled fasade, prozora, spoljne stolarije, škura"
71 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2012. 11:50h

Iz hercegnovske NVO Green Action su pozvali državnog tužioca, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Opštinu Kotor, da na krajnje ozbiljan način ispitaju sve njihove činjenice i optužbe, te da javnosti saopšte ko je odgovoran za brutalno uništavanje i devastaciju jednog od naljepših i najdominantnijih kamenih zdanja u Prčanju, biseru stare arhikteture poznatom kao “Stara škola”, koje je vlasništvo Opštine Kotor, a u kojem nelegalno povremeno boravi ili stalno živi, nekoliko porodica, bez ikakvog pravnog osnova.

Programski koordinator ove NVO Milica Stanković tvrdi da ta bespravno useljena lica, to jest uzurpatori ovog istorijskog zdanja (državne imovine) probijaju ulaze i prozore, izbijaju noseće zidove, onako kako njima odgovara, trajno uništavajući na taj način kamenu fasadu zgrade i stabilnost objekta, iako je ovaj objekat, pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika.

"Nezakonito useljena lica, samovoljno su malterisanjem potpuno izmijenila izgled fasade, prozora, spoljne stolarije, škura, i na taj način narušili ambijentalni izgled i zgrade i okruženja. Spoljni izgled ovog zdanja je narušen do te mjere, da su kamenu fasadu omalterisali, ofarbali u crvenu boju i napravili ruglo od objekta, koji je milionske, a sa kulturnog i arhitektonskog aspekta, neprocjenjive vrijednosti. Samo na istočnoj fasadi ima oko dvadeset dva potpuno različita prozora, raznih veličina i dizajna, od eloksirane do drvene bravarije", kaže Stanković u saopštenju.

"Nezakonito useljena lica, samovoljno su malterisanjem potpuno izmijenila izgled fasade, prozora, spoljne stolarije, škura"

Ona tvrdi da u tom opštinskom objektu ne žive socijalno ugrožene porodice, već uzurpatori, preprodavci i terminatori, te da je unutrašnjost tog objekta veličine preko hiljadu kvadrata izmijenjena tako što su od velikih učionica, prostorija i hodnika, pregrađivanjem, napravljeni stanovi i apartmani koji se prodaju, preprodaju, izdaju u zakup, ili rentiraju tokom cijele godine, naročito u toku ljetnje sezone.

Izdaju državnu imovinu

Stanković tvrdi da uzurpatori od mnogobrojnih gostiju ubiraju prihode, a pritom ne plaćaju nikakve takse, komunalije ni ostale dažbine, jer za njih niko nije nadležan, za njih zakon ne važi.

"Postavlja se pitanje ko je ovim licima dozvolio da izdaju u zakup i prodaju državnu imovinu i na taj način stiču veliku protivpravnu imovinsku korist dok država od toga nema nikakve koristi, već trpi milionsku štetu. Čime su ovi uzurpatori društvene imovine zadužili Opštinu Kotor koja zatvara oči pred ovim problemom? I zbog čega Opština Kotor ignoriše brojne prijave mještana, protiv uzurpatora imovine zajednice i građana i dozvoljava ovoj neodgovornoj grupi, da na krajnje drzak i brutalan način uništava kulturnu baštinu ovog drevnog primorskog mjesta?", pita se Stanković i dodaje da su opštinskoj vlasti puna usta zaštite opštinske imovine, kulturne baštine”, pa zašto ne štiti i ovu – svoju, imovinu i zašto se ništa ne radi u vezi s ovim pitanjem.

"Čime su ovi uzurpatori društvene imovine zadužili Opštinu Kotor koja zatvara oči pred ovim problemom?"

Vojinović: Tamo živi 13 ljudi

Načelnica sekretarijata za urbanizam i stambeno komunalne poslove Slavica Vojinović kazala je “Vijestima” da su još u decembru prošle godine pokrenuli postupak u vezi ovog objekta. Obratili smo se Upravi policije da identifikuje beespravno useljena lica u tom objektu, i utvrđeno je da tamo boravi 13 lica.

S obzirom da smo imali indicije da tokom ljeta, osim ovih 13 stalno nastanjenih u tom objektu boravi još lica, u toku je postupak njihove identifikacije. Nakon toga , sekretarijat za imovinsko pravne poslove pokrenuće proceduru za iseljenje svih tih bespravno useljenih lica,a naš sekretarijat će shodno svojoj nadležnosti sprovesti postupak iseljenja", kazala je Vojinović.

Bonus video: