U planu ekskluzivno naselje na podgoričkom brdu

Centralne djelatnosti zahvataju najviši, centralni dio brda Mihinja i imaju dominantnu poziciju u zahvatu plana
466 pregleda 9 komentar(a)
Mihinja, Dajbabska gora, Foto: Vesko Belojević
Mihinja, Dajbabska gora, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 21.06.2012. 16:28h

Nacrtom lokalne studije lokacije " Mihinja ", predviđena je izgradnja ekskluzivnog naselja, koje će svojim sadržajima koristiti širem gradskom području.

Plan, koji je gradonačelnik Glavnog grada Miomir Mugoša stavio na petnaestodnevnu javnu raspravu, obuhvata prostor od 131 hektara na brdu Mihinja , zapadno od rijeke Sitnice i sjeverno od magistralnog puta Podgorica.

"Prostor je namijenjen za površine naselja i površine poljoprivredne, tehničke infrastrukture i kopnenih voda. U okviru naselja prostor je opredijeljen za centralne djelatnosti, stanovanje manjih gustina i površine za pejzažno uređenje", navedeno je u Nacrtu odluke.

Centralne djelatnosti zahvataju najviši, centralni dio brda Mihinja i imaju dominantnu poziciju u zahvatu plana.

U Nacrtu plana je pojašnjeno da glavni sadržaj predstavljaju specijalizovani zdravstveni centar, poslovni komercijalni i uslužni sadržaji kao i objekti za sport, rekreaciju i ugostiteljstvo.

"Porodično stanovanje obuhvata vile, koje su planirane na sjevernim i sjeveroistočnim padinama brda Mihinja i postojeće porodično stanovanje uz rijeku Sitnicu"

"Stanovanje malih gustina obuhvata dvije vrste objekata, za porodično i višeporodično stanovanje. Porodično stanovanje obuhvata vile, koje su planirane na sjevernim i sjeveroistočnim padinama brda Mihinja i postojeće porodično stanovanje uz rijeku Sitnicu", precizirano je Nacrtom odluke.

Nacrtom je predviđeno da površine za pejzažno uređenje obuhvataju površine za rekreaciju i uređenje obale rijeke Sitnice, mali park na sjeveroistočnoj padini brda i zelenilo uz pješačke koridore na sjevernoj i istočnoj padini.

Pisane primjedbe i sugestije na Nacrt plana zainteresovani građani mogu dostavljati Sekretarijatu za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Glavnog grada, Ulica Vuka Karadžića broj 41 ili na e-mail: pgurbanizam@t-com.me .

Centralna javna rasprava o Nacrtu plana održaće se 26. juna, u 13 časova, u sali na prvom spratu Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Glavnog grada.

Planiran i rezervoar vode na Dajbabskoj

Mugoša je na petnaestodnevnu javnu raspravu stavio i Odluku o utvrđivanju nacrta lokalne studije "Vršak", kojom je za izgradnju poluukopanog rezervoara za vodosnabdijevanje sa pratećim sadržajima predviđena jedna parcela.

Rezervoar će imati zapreminu od 20.000 kubnih metara sa spoljašnjim dimenzijama 51 put 99 metara i neposrednom zonom zaštite koja je na 10 metara od ivice rezervoara.

Prostor zahvata Plana od oko četiri hektara, obuhvata područje na sjevernoj padini Dajbabske gore u neposrednoj blizini saobraćajnice koja vodi do glavnog kontrolno-mjernog centra za monitoring radio-frekfencijskog spektra u Crnoj Gori.

Na Dajbabskoj gori planiran rezervoar za dva miliona litara vode

Bonus video: