Pruga Nikšić-Podgorica biće završena do 15. septembra

Od Nikšića do Podgorice stizaće se za 40 minuta, odnosno za 50 minuta zbog staničnih zadržavanja
248 pregleda 7 komentar(a)
pruga Podgorica-Nikšić, Foto: Boris Pejović
pruga Podgorica-Nikšić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.06.2012. 13:14h

Radovi na pruzi Nikšić –Podgorica biće završeni do 15. septembra, a najveći dio posla okončan i do 20. jula, saopštio je predsjednik Odbora direktora Željezničke infrastrukture (ŽICG), Zarija Franović.

Prema njegovim riječima, glavni poslovi privode se kraju, uređuju prostori oko stanične zgrade u Nikšiću, izgrađene 1935. čiji je prvobitni spoljašnji izgled sačuvan.

"Kamena stanična zgrada u Nikšiću, čiji je unutrašnji prostor potpuno rekonstruisan, biće najljepša ne samo u Crnoj Gori. Biće uređen i mali muzej Željeznice, urađen produžetak pruge od stanične zgrade ka Čapljini, postavljena nova stotonska elektronska vaga", kazao je Franović nakon obilaska radova u Nikšiću.

Prema njegovim riječima, Željeznica računa na saradnju sa Nikšićkim mlinom, Željezarom i Boksitima i proširuje kolosjeke u staničnom dijelu, a završetkom rekonstrukcije pruge i staničnih objekata biće omogućen i razvoj putničkog i vjerskog turizma.

Lopovi ometaju radove na pruzi Nikšić-Podgorica>>>

"Investitori projekta rekonstrukcije su Vlada i Željeznička infrastruktura, a vrijednost posla, uključujući kamate je 70 miliona eura. Postavljen je i optički kabl od granice sa Srbijom do Bara, a skoro završen do Nikšića, tako da se može govoriti o novom crnogorskom telekomu“, kazao je Franović.

On je podsjetio da će se od Nikšića do Podgorice stizati za 40 minuta, odnosno za 50 minuta zbog staničnih zadržavanja.

"Riječ je o projektu izuzetno značajnom ne samo za Nikšić, već i cijelu Crnu Goru", rekao je Franović.

Na pitanje kada će početi radovi na pružnom prelazu Kličevo kod Nikšića kazao je da je tender okončan, a da je vrijednost tog projekta oko 150.000, od čega će Željeznička infrastruktura obezbijediti 27.000 eura, dok će se dio posla na gradnji podvožnjaka prepustiti opštini.

Franović je kazao i da je za klizište Povija završen projekat, da se tender završava 10. jula, a vrijednost posla od tri do tri i po miliona eura i istakao da ti radovi neće ometati otvaranje pruge Nikšić – Podgorica.

Govoreći o ostalim projektima Franović je kazao da će se do jeseni završiti i kompletna rekonstrukcija pruge do sjevera Crne Gore i precizirao da se sada radi Mijatovo kolo - Mojkovac, iz sredstava IPA fondova.

Prema njegovim riječima, narednih dana raspisaće se međunarodni tender za izradu studije opravdanosti izgradnje pruge od Pljevalja, Bijelog Polja, Berana, prema Kosovu, što je kako je ocijenio, izuzetno važno za razvoj sjevera Crne Gore.

Bonus video: