Vuksanović da provjeri dosije zaposlenih

U Građanskoj alijansi imaju saznanja da postoji značajan broj policijskih službenika koji su pravosnažno osuđivani za krivična djela
8 komentar(a)
bozidar vuksanovic, Foto: Savo Prelević
bozidar vuksanovic, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.06.2012. 13:45h

Građanska alijansa (GA) pozvala je vršioca dužnosti direktora Uprave policije Božidara Vuksanovića da provjeri koliko službenika policije radi iako su pravosnažno osuđeni za kršenja ljudskih prava, kako bi se izbjegli novi takvi slučajevi.

Iz GA su podsjetili da je Odjeljenje za unutrašnju kontrolu rada policije potvrdilo njihove navode da je službenik policije Božidar Jauković prekoračio ovlašćenja u incidentu sa bivšim liderom liberal Slavkom Perovićem.

Jauković prekoračio ovlašćenja u incidentu sa Perovićem>>>

Policajac iz Herceg Novog ostao bez posla, ali ga je sud vratio u službu>>>

Policajac koji je povrijedio Perovića ranije prebio advokata i vlasnika kafića>>>

Policajac koji je napao Perovića više puta brutalno prebijao građane>>>

Vuksanović posjetio Slavka Perovića: Drago mi je da se oporavlja>>>

Oni su naveli da je Jauković ranije čak tri puta, bio pravosnažno osuđivan za krivična djela zbog čega je trebalo da mu prestane radni odnos po sili zakona.

U GA imaju saznanja, da osim Jaukovića, postoji značajan broj policijskih službenika koji su pravosnažno osuđivani za krivična djela a da su i dalje zaposleni u policiji po volji policijskih starješina.

"Tim povodom Vas pozivamo da izvršite provjeru koliko službenika policije i dalje radi iako su pravosnažno osuđeni za kršenja ljudskih prava, kako bi se u potpunosti poštovao zakon i izbjegli mogući novi slučajevi prebijanja građana i grubog kršenja njihovih ljudskih prava" navodi se u pismu Vuksanoviću.

U GA smatraju da je neophodno ispitati odgovornost pretpostavljenih, "koji i pored znanja o osuđivanosti policijskih službenika nijesu preduzeli mjere koje podrazumijeva Zakon o policiji već su svojim postupcima te službenike zaštitili od odgovornosti pred zakonom".

Prema njihovim riječima, potrebno je posebno ispitati odgovornost rukovodioca Područne jedinice policije Herceg Novi Gorana Banićevića koji je potpisao saopštenje 7. juna "u kom je jasna namjera da se policijski službenik Jauković zaštiti od odgovornosti".

Prema navodima GA, saopštenjem o nivou alkohola u krvi Perovića, Jaukovićevi pretpostavljeni su na grub način prekršili zakone iz oblasti zaštite ličnih podataka.

"Što su nam potvrdili i pojedini predstavnici Agencije za zaštitu ličnih podataka".

"Poštovani gospodine Vuksanović napominjemo da je Vaša efikasna akcija neophodna kako bi se profesionalizovao rad policije i maksimalno približio standardima EU, te da ujedno pruža priliku da se riješite nasilnika i viška zaposlenih i da se otvore nova radna mjesta za obrazovane polaznike policijske akademije koji su u praksi pokazali sasvim drugačiju kulturu postupanja i ophođenja sa građanima, kao i primjenu ovlašćenja", poručili su iz GA.

Bonus video: