Crna Gora članica EUREKA programa

EUREKA je panevropska mreža za tržišno orjentisana industrijska istraživanja i razvoj, koja nudi projektnim partnerima brz pristup velikom bogatstvu znanja, vještina i iskustava širom Evrope
53 pregleda 0 komentar(a)
eureka, Foto: Screenshot eurekanetwork.org
eureka, Foto: Screenshot eurekanetwork.org
Ažurirano: 21.06.2012. 10:09h

Crna Gora će 22. juna zvanično postati članica panevropske mreže EUREKA, najznačajnijeg evropskog programa kada je riječ o povezivanju nauke i privrednog sektora.

Delegacija Ministarstva nauke, na čelu sa ministarkom Sanjom Vlahović boraviće 21. i 2. juna u Budimpešti, kao učesnica XXVI EUREKA Ministarske Konferencije, u okviru koje će Crna Gora na svečanoj ceremoniji koja se organizuje u tu čast, biti proglašena novom članicom.

EUREKA je panevropska mreža za tržišno orjentisana industrijska istraživanja i razvoj, koja kroz svoju fleksibilnu i decentralizovanu mrežu, nudi projektnim partnerima brz pristup velikom bogatstvu znanja, vještina i iskustava širom Evrope i otvara dostupnost nacionalnim, javnim i privatnim izvorima finansiranja.

Projekti koji dobiju etiketu EUREKA postaju međunarodno prepoznati i priznati, te konkurentni na evropskom tržištu. Rezultati ovih projekata su novi proizvodi ili usluge, a veliki broj kompanija koje su učestvovale na ovim projektima, ostvarile su značajan porast godišnjeg prometa zahvaljujući postignutim rezultatima.

"Članstvo Crne Gore u EUREKA programu, posebno u ovom trenutku, pred samo dobijanje datuma pregovora, izuzetan je korak za crnogorsku nauku, koji otvara nove mogućnosti za razvoj privrednog sektora u Crnoj Gori", saopšteno je iz Vlade.

Bonus video: