Građani prave zalihe: Za dan prođe sedmična doza lijekova

Do problema je došlo je nakon što je Komisija za kontrolu javnih nabavki oborila godišnji tender "Montefarma" vrijedan više od 10 miliona eura
108 pregleda 0 komentar(a)
ljekovi, Foto: Luka Zeković
ljekovi, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.06.2012. 11:51h

Zbog straha od ponovne nestašice, građani su pohrlili u apoteke, pa pojedinih lijekova već juče nije bilo na policama. Farmaceut Milanka Žugić tvrdi da je potrošnja ljekova ogromna, pa dnevno izdaju koliko su ranije za sedmicu.

Iz Montefarma su, međutim, saopštili da se u četvrtak očekuje nova isporuka najtraženijih ljekova, prije svega onih za regulaciju krvnog pritiska, povišenu masnoću u krvi i za astmatičare. "Većina deficitarnih ljekova, koje smo dobili početkom nedjelje, već su nestali. građani podizali i po šest kutija istog lijeka odjednom", kazala je Žugić.

Ona je apelovala da građani ne izbjegavaju zamjene, jer je riječ o ljekovima drugog naziva, ali istih dejstava i karakteristika. Vanrednom nabavkom apoteke su snadbijevene ljekovima u vrijednosti od 1,3 miliona eura. Dok u "Montefarmu" tvrde da je snabdjevenost bolja, građani se i dalje žale da ne mogu da nađu sve što im je potrebno.

"Od pet propisanih ljekova, našao sam tri. Uglavnom nude zamjene, a kako se od skromne penzije teško mogu kupovati originalni ljekovi, dobri su i ovi. Po drugi put dolazim za 'monopril', ali ne uspijevam da ga nađem", kazao je jedan penzioner juče "Vijestima" u apoteci.

Do problema je došlo je nakon što je Komisija za kontrolu javnih nabavki oborila godišnji tender "Montefarma" vrijedan više od 10 miliona eura. Novi tender raspisan je nedavno i očekuje se da bude završen do kraja jula, a ljekovi bi trebalo da budu distribuirani krajem avgusta.

Od početka godine povremeno vlada nestašica ljekova, a zdravstveni zvaničnici više puta su za to krivili komplikovanu proceduru njihove nabavke.

Galenika otvara apoteke i pristiže u pomoć?

Nedavno je najavljeno da bi sredinom jula mogle ponovo da se otvore apoteke "Galenike", što bi stabilizovalo tržište ljekova. "Galenika" je zatvorila apoteke krajem marta zbog finansijskih problema, nastalih zbog spornog duga lanca tih apoteka, koji iznosi 1,6 miliona eura.

Shodno ugovoru sa Fondom za zdravstveno osiguranje (FZO) bilo je predviđeno da prošle godine "Galenika" izda ljekove građanima u vrijednosti od dva miliona eura, ali je ona taj iznos prekoračila za čitavih 1,6 miliona eura.

Kako je Fond odbio da nadoknadi dug nastao mimo ugovora, kompanija se suočila sa problemima izmirivanja obaveza prema dobavljačima, pa je bila primorana da stavi katanac na 14 apoteka u Crnoj Gori.

Bonus video: