Opozicija optužuje Brajovića da progoni sveštenike

Brajović je rekao da MUP samo želi da sprovodi Zakon, navodeći da samo SPC od svih vjerskih zajednica nije registrovana u skladu sa propisima
76 pregleda 34 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.06.2012. 16:26h

Ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović rekao je da postupci koji se vode za sveštenike nijesu pravosnažni ali da će to ministarstvo poštovati svaku odluku suda i najavio da ako se dokaže propust službenika u njegovom ministarstvu da će biti sankcionisani.

Ministar Brajović je na sjednici odbora za bezbjednost prezentirao izvještaj o radu za prošlu godinu koji je usvojen glasovima vladajuće opozicije, a o kojem skoro da se nije ni raspravljalo. Brajović je saopštio da će nakon uvida u izvještaj o unutrašnjoj kontroli javnost obavijestiti o tome ko je odgovoran zbog nedavnoh incidenta policije sa bivšim liderom Liberalnog saveza Slavkom Perovićem.

Brajović je kazao i da policija radi na indentifikaciji navijača koji su na nedavnoj utakmici na Cetinju skandirali “Srbe na vrbe” I “Ubi zakolji, da Srbin ne postoji”. Socijaldemokratska partija je jedina koja se saopštenjem oglasila I osudivši takve “nastupe”

Ako neko obuče mantiju ne znači da je dobar

Upravni sud ukinuo rješenje ministarstva kojim je Džomiću odbijen zahtjev za privremeni boravak u Crnoj Gori i postupak vratio na ponovno odlučivanje

Poslanik Nove srpske demokratije Goran Danilović je na današnjoj sjednici Odobra za bezbjednost i odbranu, na kojoj je razmatran izvještaj o radu Ministarstva (MUP) za prošlu godinu, pitao Brajovića da li osjeća odgovornost u procesu "deportacija sveštenika", i dodao da je Upravni sud poništio svaku odluku MUP-a po tom pitanju.

„Pozivam vas da to ne radite u budućnosti i smatram da bi trebalo da dobijemo izvinjenje zbog tih slučajeva. Ljudima koji su po 20 godina u Crnoj Gori ne dozvoljavate da ostvare svoja ljudska prava“, kazao je Danilović.

Prema njegovim riječima, Brajović bi kao funkcioner Socijaldemokratske narodne partije (SDP) morao da vodi računa u multietničkom skladu u državi, i da ne demonstrira silu nad jednom nacijom.

Poslanik SDP-a Borislav Banović kazao je da, ako neko obuče mantiju, ne znači da je dobar i da poštuje zakone, navodeći da SDP ne demonstrira silu nad jednom nacijom. “Samo želimo da sve crkve poštuju zakone“.

Brajović je rekao da MUP samo želi da sprovodi Zakon, navodeći da samo SPC od svih vjerskih zajednica nije registrovana u skladu sa propisima.

„SPC treba da poštuje da Zakon i da se registruje i to je jedini problem. Prilikom donošenja odluke o dozvoli privremenog boravka MUP poštuje procjenu Agencije za nacionalnu bezbjednost“, kazao je Brajović.

Radi se na identifikovanju navijača koji su pogrdno skandirali

Želite da grupu neodgovornih pojedinaca pretvorite u stav zvanične Crne Gore.

Poslanik SDP-a Raško Konjević ocijenio je da je neprimjereno da se Izvještaj o radu MUP-a prevede na priču o njegovoj partiji.

„Želite da grupu neodgovornih pojedinaca pretvorite u stav zvanične Crne Gore“, kazao je Konjević.

Brajović je ocijenio da je funkcionisanje sistema za upravljanje vanrednim situacijama u prošloj godini bilo uspješno, uprkos poteškoćama izazvanih ekonomskom krizom.

Prema njegovim riječima, MUP je sproveo sve aktivnosti koje su bile predviđene programom rada Vlade.

Brajović je naveo da prvi put, od kada se rade istraživanja, više od 50 odsto građana iskazuje povjerenje u rad policije.

On je podsjetio da je nakon poplava koje su pogodile Crnu Goru prije dvije godine, država dobila međunarodnu pomoć i da se planovi za zaštitu od poplave rade i tokom ove godine.

Vasilija Laloševića iz Socijalističke narodne partije (SNP) je zanimalo kada će se ponovo u skupštinskoj proceduri naći Zakon o unutrašnjim poslovima.

Brajović je kazao da će se taj akt naći u proceduri kada procijeni da može dobiti većinsku podršku u parlamentu za njega.

Javnost će biti obaviještena o slučaju Slavka Perovića

Lalošević je pitao dokle se stiglo sa utvrđivanjem činjenica u vezi incidenta u Herceg Novom kada je povrijeđen bivši lider Liberalnog saveza Crne Gore Slavko Perović, na šta je Brajović odgovorio da je Unutrašnja kontrola angažovana odmah i da mu je dostavila podatke „o kojima će javnost biti obaviještena“.

Član Odbora Obrad Stanišić kazao je da je Izvještaj dobar i da ga treba usvojiti.

Poslanik Predrag Bulatović iz SNP-a ocijeniio je da direktor policije tu funkciju obavlja nelegitimno zbog različitih političkih interesa u vladajućoj koaliciji, a Brajović je kazao da nije MUP odredio Božidara Vuksanovića za vršioca dužnosti direktora policije, već Vlada.

Bonus video: