Crnogorski funkcioneri uključeni u trgovinu ljudima

Crna Gora je izvorna, tranzitna i krajnja destinacija za muškarce, žene i djecu žrtve seksualnog trafikinga i prinudnog rada
68 pregleda 32 komentar(a)
Ažurirano: 20.06.2012. 11:07h

Vlada Crne Gore nije u potpunosti uspostavila minimum standarda za eliminaciju trgovine ljudima, iako čini značajne napore za rješavanje tog problema, što je u velikoj mjeri oslabljeno zbog zvaničnog stava vlasti da organizovani trafiking ne postoji, već da se radi o pojedinačnim slučajevima, ocijenio je američki Stejt dipartment (State department) u godišnjem izvještaju o trgovini ljudima.

Crna Gora se, bez obzira na kritike iz izvještaja koji je predstavila američka državna sekretarka Hilari Klinton, i ove godine nalazi među zemljama koje ulažu značajne napore u postizanju standarda za eliminaciju svih oblika trgovine ljudima. Ipak, Vlada SAD ima mnogo zamjerki.

Stejt dipartment preporučuje Crnoj Gori da poboljša napore kad su u pitanju potencijalne mete trgovine ljudima koje uglavnom pripadaju ranjivim grupama - Romi, djeca uključena u prostituciju i prosjačenje, emigranti i izbjeglice

U izvještaju je naglašeno da se efikasno moraju istraživati i procesuirati slučajevi trgovine ljudima, ali i “kazniti počinioci tih djela, uključujući i javne funkcionere, koji učestvuju u trgovini ljudima”. Ova formulacija nije dalje elaborirana u dokumentu.

U izvještaju se ističe da tokom prošle godine nije bilo napretka ni kad su u pitanju optužnice:

“U 2011-oj vlasti su istraživale samo tri slučaja trgovine ljudima. Nijesu uspjeli da iniciraju krivična gonjenja za slučaje trafikinga, za razliku od 2010. kada su postupci pokrenuti protiv 22 osobe, a osuđeno je 14 lica. Tokom godine Vlada je identifikovala samo jednu žrtvu trafikinga, što je nizak broj.

Napominje se da je “sud donio presude u visokoprofilnom slučaju, uključujući osuđivanje, između ostalih, i tri pripadnika policije za saučesništvo u trgovini ljudima: “Osuđenima u 2010. dosuđene su kazne imeđu godinu i šest godina zatvora”.

Stejt dipartment preporučuje Crnoj Gori da poboljša napore kad su u pitanju potencijalne mete trgovine ljudima koje uglavnom pripadaju ranjivim grupama - Romi, djeca uključena u prostituciju i prosjačenje, emigranti i izbjeglice.

Ulama: Pohvalili su nas

Šef Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima Zoran Ulama smatra da je izvještaj potvrdio odlučnost Vlade da trgovinu ljudima tretira kao važno strateško pitanje.

“S tim u vezi pohvaljene su aktivnosti koje su preduzimane na planu zaštite žrtava trgovine ljudima, kroz obezbjeđenje sigurnog smještaja i ostalih neophodnih mjera i radnji u cilju njihovog inicijalnog oporavka.

Takođe, u dijelu prevencije pohvaljene su aktivnosti koje je Kancelarija preduzimala na jačanju svijesti ranjivih kategorija drustva o ovom fenomenu, posebno djece prosjaka”, saopštio je sinoć Ulama i dodao da su preporuke koje su date Crnoj Gori “gotovo identične sa definisanim strateškim ciljevima sadržanim u nacrtu nove Strategije za borbu protiv trgovine ljudima koja se nalazi u vladinoj proceduri”.

Galerija

Bonus video: