ZLATNO ODJELJENJE

Fondacija "Oikos" traži najboljeg učenika u Nikšiću

Cilj fondacije je da već u narednoj školskoj godini sa 1000 eura nagrade najboljeg učenika sa teritorije opštine Nikšić
130 pregleda 3 komentar(a)
Zlatno odjeljenje, Fondacija OIKOS, Foto: Privatna arhiva
Zlatno odjeljenje, Fondacija OIKOS, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 23.02.2019. 21:48h

Nekadašnji učenici nikšićke srednje škole, Biološkog odjeljenja IV/5 koje je školske 80/81. godine proglašeno za najbolje u SFR Jugoslaviji osnovali su fondaciju "Oikos" koja će podržavati i nagrađivati najbolje učenike nikšićke Gimnazije.

Ideja o osnivanju fondacije nastala je prošle godine na proslavi trideset godina mature, a u čast njihovog razrednog starješine Slobodana Brajuškovića fondaciju su nazvali po njegovom nadimku - Oikos.

Brajušković je i danas ponosan na 34 odlična učenika koji su skupa na kraju školovanja imali prosjek 4,88. Svi oni završili su fakultete i sada su priznati ljekari, stomatolozi, profesori, inženjeri, naučnici i biznismeni, koji rade u Crnoj Gori, Srbiji, Kosovu, Americi, Engleskoj, Italiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini...

Specifični u svemu

Uprkos tome što na zajedničkoj fotografiji koju je dobio od svojih odlikaša ima niz dirljivih rečenica, među kojima je i jedna da su oni “bili, postali i ostali sjajni zahvaljujući primjerima izuzetnog vaspitača i profesora Brajuškovića”, on smatra da se ne odvaja od drugih kolega, ali da je imao sreću da bude razredni toj sjajnoj generaciji.

"Tada je bilo drugačije vrijeme, govorili su mi da nijesu smjeli da izađu na korzo da ih ne bi sreo razredni starješina"

“To mi je povećavalo odgovornost. Oni su bili specifični u svemu. Bili su jako homogeni, sarađivali su, nisu bili zavidni, pomagali su jedni drugima, svi su bili odlični. Od njih 34-oro, 25 je ljekara specijalista, jedna je član SANU-a, jedna ima svoju kardiovaskularnu kliniku u Čikagu, a troje zajedno u Londonu imaju kliniku.

Teško je reći ko je bio najbolji, ali usuđujem se da kažem da su najbolji učenici bile Svetlana Crnogorac, koja je sada neuropsihijatar u Londonu i Svetlana Kapešić”, priča za “Vijesti” profesor Brajušković.

Voljeli zabavu i šalu

Koliko je vrijeme promijenilo i prilike u školstvu pokazuje i njegov nedavni razgovor sa tadašnjim učenicima: “Sad kad razgovaram sa njima kažu mi da su i oni voljeli zabavu i šalu, ali da su poštovali rad i red u školi. Tada je bilo drugačije vrijeme, govorili su mi da nijesu smjeli da izađu na korzo da ih ne bi sreo razredni starješina, a razredni je kasnije bježao sa korza od učenika”.

"Tada je učenik uvijek morao biti spreman, svakog časa, bez obzira na to da li je prošlog časa dobio ocjenu ili ne"

Profesor Brajušković je biologiju predavao 40 godina, od čega 20 u Nikšiću. Kaže da je imao sreću da čitav radni vijek provede sa najboljim učenicima i smatra da je teško povući paralelu između generacije koja je zablistala u velikoj Jugoslaviji i učenika danas: “Drugačiji je bio sistem, planovi, programi. Danas je to izmijenjeno i programi su takvi da djeca lakše savladavaju gradivo, mada imaju puno da rade.

Tada je učenik uvijek morao biti spreman, svakog časa, bez obzira na to da li je prošlog časa dobio ocjenu ili ne. Sada je drugačije, učenici diktiraju tempo, odgovaraju kada su oni spremni. Oni su kvalitetni učenici, ali nisu stalni u radu kao što su bili ranije”.

Prijave samo iz Nikšića, rok ističe 30. juna

Fondacija “IV/5 Oikos Odjeljenje Biologa 1980/81 Nikšić”, predstavlja generaciju maturanata školske 1980/81, koji sa crnogorskim društvom žele da podijele dio uspjeha koji su u protekle tri decenije postigli zahvaljujući obrazovanju koje im je ovo društvo omogućilo, piše na njihovom sajtu.

Cilj fondacije je da već u narednoj školskoj godini sa 1000 eura nagrade najboljeg učenika sa teritorije opštine Nikšić. Prijave za konkurs učenici mogu dostaviti do 30. juna, nakon čega će petočlana komisija sastavljena od učenika zlatne nikšičke generacije i njihovog razrednog starješine izabrati najboljeg i 3. septembra u Nikšiću uručiti mu nagradu.

Preporučujemo za Vas