Umjesto 0,5 vozačima dozvoljeno 0,3 promila alkohola u krvi

Policija će na licu mjesta oduzimati vozačku dozvolu vozaču koji bude imao preko promil akohola
161 pregleda 0 komentar(a)
alkohol, tinejdžeri, Foto: Vibewire.org
alkohol, tinejdžeri, Foto: Vibewire.org
Ažurirano: 19.06.2012. 17:44h

Crnogorska Skupština usvojila je, iz drugog puta, glasovima vladajuće većine, Zakon o bezbjednosti saobraćaja kojim se vozačima umjesto dosadašnjih 0,5 dozvoljava 0,3 promila alkohola u krvi.

Novi Zakon osim promjene u dozvoljenoj koncentraciji alkohola u krvi vozača donosi i druge novine pa će policija na licu mjesta oduzimati vozačku dozvolu vozaču koji bude imao preko promil akohola. Novina su i strožije novčane kazne za saobraćajne prekršaje pa će minimlana kazna biti 20 eura a maksimalna do 2.000 eura.

Ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović pozvao je poslanike da podrže Zakon ističući da je riječ o vrlo važnom propisu. On je objasnio da je nulta tačka trolerancije na alkohol pomjerena na 0,3 da bi se izašlo u suret velikom broju zahtjeva u parlamentu.

Upravo tačka tolerancije na alkohol bila je tema o kojoj se u parlamentu juče najviše polemislao kada je riječ o novom Zakonu o bezbjednosti u drumskom saobraćaju.

"Prisustvo alkohola se mjeri na drumu i to u dahu a ne u krvi, i nije svejedno da li će se izmjeriti odmah nakon konzumiranja čašice alkohola ili dva sata nakon toga

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Halil Duković kazao je da se ovaj zakon dotiče svih građana jer na putevima svakodnevno zbog nedogovornih vozača ginu ljudi. U vezi tolerancije na alkohol Duković je rekao da je granica od 0,3 najbolje rješenje i objasnio da to znači čašicu pića.

Za njegovog kolegu iz Socijaldemokratske partije (SDP) Ervina Spahića ovaj Zakon treba da se tretira kao udžbenik i da ga treba izučavati u školama. I za njega granica od 0,3 je prihvatljiva.

Iako, ako je kazao, odavno nije vozač i ne konzumira alkohol,

Za poslanika NOVE Emila Labudovića granica od 0,3 nije prihvatljiva iako, ako je rekao odavno ne vozi a i ne kozumira alkohol.

On je kazao da granicu treba zadržati na 0,5 makar zbog turizma i da je treba spustiti na 0,3 kada to urade i ostali u regionu jer će drugačije teško ići primjena. On je obajsnio da bi to trebali da uradimo makar kao turistička destinacija.

"Građanima ne prijeti opasnost od promjena nego od zadržavanja ovakvog stanja", kazao je Medojević

On je postavio pitanje hoće li se odamah po preslaku granice kažnjavati turisti iz Srbije kod kojih je stopa tolerancije na 0,5 ili iz Hrvatske gdje je ona još veća 0,8. On je dodao da su Hrvati pokušali sa 0,3 i da su nakon dvije i po godine odustali.

Labudović je objasnio da je razlika između 0,3 i 0,5 prepoznaje isključivo u laboratoriji.

"Prisustvo alkohola se mjeri na drumu i to u dahu a ne u krvi, i nije svejedno da li će se izmjeriti odmah nakon konzumiranja čašice alkohola ili dva sata nakon toga", rekao je Labudović, dodajući da je za njega od alkohola ne manji problem saobraćajna nekutura.

Palremnt juče voljom vladajuće većine nije uvrsti u dnevni red nijedan od 25 predloga zakona koje je kandidovao Pokret za promjene (PzP)

Lider PzP Nebojša Medojević kazao je da je Crnoj Gori potrebna revolucionarna promjena politike i da se sistem mora mijenjati iz korijena.

"Građanima ne prijeti opasnost od promjena nego od zadržavanja ovakvog stanja", kazao je Medojević.

Bonus video: