Ugašena Facebook grupa "Podgoričke legende"

Administrator grupe nedavno je, u autentičnom obliku i formi, objavio fotografije građanina A.B. na kojima potpuno nag šeta centrom Podgorice
170 pregleda 55 komentar(a)
Ažurirano: 19.06.2012. 12:17h

Nekoliko dana pošto su Osnovnom državnom tužiocu, Upravi policije i crnogorskom Ombudsmanu podnijete prijave zbog nepropisnog sadržaja i širenja rasne i nacionalne mržnje na društvenoj mreži Facebook zatvorena je grupa pod nazivom „Podgoričke legende“ (Подгоричке легенде), koja je okupljala blizu deset hiljada članova, saopšteno je iz Fondacije za stipendiranje Roma/Instituta socijalne inkluzije.

Administrator grupe nedavno je objavio fotografije građanina A.B. na kojima potpuno nag šeta centrom Podgorice. Fotografije su snimljene u blizini Autobuske stanice u Podgorici, na kojoj on često boravi, odnosno u blizi sjedišta Uprave carina Crne Gore.

Podgorički beskućnik bez odjeće prošetao gradom >>>

"Fotografije su danima bile postavljene u autentičnom obliku i formi i građanin A.B. postao je predmet ismijavanja. On je, što je vizuelno odmah vidjivo, pripadnik rasne manjine, i pripadnik romskog naroda što postupak administratora grupe, ali i građana koji su se usudili komentarisati čini dodatno zabrinjavajućim. Oni su svi učestvovali u širenju rasne i nacionalne mržnje", navodi Elvis Beriša iz FSI/ISI.

On dodaje da se, prema njemu dostupnim saznanjima, radi o osobi ozbiljno narušenog mentalnog zdravlja, koja nema česte kontakte sa porodicom, bez adekvatne je zdrastvene njege, lišenoj elementarno pristojnih uslova za život.

"Uglavnom spava u napuštenim vagonima u blizini željezničke stanice. Istraživačima FSR/ISI kazao je da mu je jedna osoba navodno dala novac kako bi se skinuo a potom i go, nag, prošetao gradom. Dodao je da bi opet šetao go za pare, nije mu poznato da je takvo ponašanje kažnjivo i ne razumije to".

Iz FSR/ISI su kontaktirali administraciju Facebooka, koja je administratora grupe „Podgoričke legende“ upozorila na nepropisni sadržaj nakon čega je on, po sopstvenom priznanju, jedan broj fotografija obradio na način što je preko polnog organa ovog čovjeka stavio razne aplikacije čime se ismijavanje nastavilo i dodatno produbilo.

Administrator grupe na stranice ove grupe kaže:

"Abedin je kod nas uveo modni hit Manekenisanje po gradu :-)

Mora sam da mu stavim Damba na muricu, jer kad sam objavio sliku bez cenzure odma su je seljaci riportovali i server je uklonio, tako da ne bi rizikova da mi zbog iste stvari stranicu uklone, jer su mi poslali upozorenje, bolje je ovako, pa ko oće da ima jedinstvenu sliku bez cenzure nek klikne link...".

U prvoj sedmici juna na istoj grupi, navodi Beriša, objavljeni su i uvrijedljivi vicevi na račun romske populacije a detaljnim pregledom sadržaja ustanovljeno je da se tu nalaze i fotografije malodobne djece koja se u Podgorici bave prosjačenjem a koje se tretiraju kao “podgorički boemi”. I ove činjenice su prijavljene policiji, tužiocu i Ombudsmanu.

Bonus video: