Predloženo da se Likovna akademija privremeno preseli u zgradu "Oboda"

Požar na zgradi bivšeg Rusko poslanstva, izbio je prošlog četvrtka, i u vatri je nastradalo potkrovlje
1 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2012. 12:44h

Komisija, formirana nakon požara, koji je u četvrtak izbio u zgradi bivšeg ruskog poslanstva, predlozila je Vladi, da se Fakultet likovnih umjetnosti, privremeno smjesti u Upravnu zgradu „Oboda“, koja se nalazi u Njegoševoj ulici u nepsorednoj blizini Ministarstva kulture.

Ideju o novoj lokaciji, donijela je osmočlana komisija, koju uz gradonačelnika Prijestonice Cetinje Aleksandra Bogdanovića, dekana Fakulteta likovnih umjetnosti Nenada Šoškića i prorektora Univerziteta Crne Gore Natašu Đurović, cine i predstavnici Ministarstva kulture, prosvjete i sporta, te nauke, zatim Direkcije javnih radova i Ambasade Ruske Federacije u Crnoj Gori.

“Nakon odluke Vlade Crne Gore, a u skladu sa njenim odredbama, komisija će preduzeti dalje korake na planu što skorijeg obezbjeđivanja uslova za privremeni rad Fakulteta likovnih umjetnosti”, saopsteno je iz kabineta gradonačelnika Cetinja.

Podsjećamo, požar na zgradi bivšeg Rusko poslanstva, izbio je prošlog četvrtka, i u vatri je nastradalo potkrovlje građevine koja je inače spomenik kulture.

Još uvijek nema zvaničnih informacija o uzroku požara, kao ni o procjeni nastale štete.

Poznato je da je osim krova i poktrovlja, u pozaru uništeno više ateljea, grafičkih presi, laboratorija, te ogorman broj diplomskih radova studenata tog fakulteta, kao i veoma vrijedna zbirka grafika, koju je FLU sakupljao posljednjih 20 godina.

Bonus video: