Niko ne brine o Rimskom mostu iz trećeg vijeka

Most na Moštanici jedan je od sedam mostova koji će uskoro biti dio onoga što se zove kulturno dobro
212 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2012. 17:03h

Most na Moštanici, u Nikšiću poznat i kao Rimski most, koji datira još iz trećeg vijeka nove ere, najstariji je most u Crnoj Gori. Kao takav spada u zaštićena kulturna dobra, no, sudeći po njegovom stanju, taj most je sve osim zaštićen. Prepušten zubu vremena i nemaru nadležnih institucija decenijama je samo propadao.

Tijana Samardžić, savjetnica u Upravi za zaštitu kulturnih dobara, objašnjava da je tokom vjekova često rušen, posljednji put u Drugom svjetskom ratu. Godine 1957. most, koji je u vlasništvu Opštine Nikšić, obnovljen je, ali od tada je prepušten na milost i nemilost vremenu i zaboravu.

"Osim prirodnog faktora i dugog niza godina od kada nijesu izvođene sanacione mjere, most je propadao i zbog nebrige vlasnika, neodgovornog ponašanja pojedinaca kojima je privatni interes bio iznad opšteg, kao i zbog nereagovanja nadležnih institucija", kaže Samardžić.

Prema njenim riječima, most na Moštanici, rijeci koja je nestala izgradnjom vještačkih akumulacija, jedan je od sedam mostova koji će prema planovima radne grupe za valorizaciju i revalorizaciju mostova uskoro biti dio onoga što se zove kulturno dobro.

Rimski most je još od 1947. godine bio jedan od 212 zaštićenih spomenika kulture. Ipak, zbog dosadašnje loše zakonske regulative i nejasnoća ko i kako treba da čuva i održava mostove i uopšte kulturna dobra, po novom će zakonu slijediti i nova sistematizacija. U konkretnom slučaju ona će podrazumijevati i izradu elaborata za njegovu sanaciju.

Most na Moštanici jedan je od sedam mostova koji će prema planovima radne grupe za valorizaciju i revalorizaciju mostova uskoro biti dio onoga što se zove kulturno dobro

"Taj elaborat će sadržati konzervatorske mjere koje je vlasnik objekta u obavezi da poštuje. Vlasnik je dakle dužan da čuva i održava kulturno dobro. Naglašavam da onog trenutka kada vlasnik prestane da vodi brigu o kulturnom dobru, država prema Zakonu o zaštiti kulturnih dobara ima mehanizam da mu to dobro oduzme i da drugome na korišćenje. U svakom slučaju, izrada elaborata o kulturnoj vrijednosti je prvi korak u vraćanju svojstva ovom kulturnom dobru", objašnjava Samardžić.

Obrastao šibljem

Ona kaže da će cijeli projekat koštati, ali ne može da precizira o kojoj se sumi radi. Ističe, ipak, da će se već sredinom jula krenuti u izradu potrebne dokumentacije.

"Važno je istaći da novi Zakon o zaštiti kulturnih dobara pruža i efikasne mehanizme da ta dobra više nikad ne dođu u stanje u kakvom su trenutno. To znači da će se ubuduće valorizacija kulturnih dobara vršiti na svakih pet godina, a ne kao što je to bilo posljednji put prije 30 godina", zaključila je Samardžić.

Miomir Bulajić iz Štedima kraj Nikšića može se pohvaliti da živi pored najstarijeg mosta u Crnoj Gori. Most na Moštanici starina je od istorijske i kulturne vrijednosti, ali danas je u takvom stanju da je gotovo izgubio svaku vrijednost. Miomir kaže ne pamti kad je neko došao da priča o sanaciji mosta koji je svakog dana u sve lošijem stanju.

Povremeno ga obiđu samo iz Komunalnog i turisti koji sa magistralnog puta Risan–Žabljak, skrenu vođeni turističkom signalizacijom.

"Iz Komunalnog dolaze i čiste koliko mogu, ali most je oronuo i godinama samo propada i prilično je obrastao šibljem. Ne znam da je neko došao i pričao o tome da će da ga popravljaju. Turisti zato dođu, slikaju ili snimaju, kratko se zadrže i odu", kaže Miomir.

Galerija

Bonus video: