Najezda komaraca: Sa rojevima stižu denga i malarija

Kašnjenje zaprašivanja, vrućine i vlaga su stvorili uslove za širenje zaraze
5 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2012. 12:31h

Kašnjenje zaprašivanja i pogodne vremenske prilike, visoke temperature i vlažnost, uzrok su ovogodišnje najezde komaraca u gradskim i seoskim područjima podgoričke opštine.

Mještani Brskuta tvrde da “ne pamte toliku najezdu komaraca, od kojih stradaju i ljudi i stoka”.

" To su čitavi rojevi od kojih je nemoguće da se zaštitite, ni u kući, a posebno napolju. Ne sjećam se da ih je kada bilo ovoliko u selu", ispričao je “Vijestima” jedan od Brskućana koji se javio redakciji.

Da zaprašivanje nije pravovremeno obavljeno ne kriju ni iz Instituta za javno zdravlje. Oni su najavili tokom ljeta četiri tretmana zadimljavanja komaraca, a svaki će trajati od osam do 10 dana.

Diplomirani inženjer Instituta Dejan Prelević kazao je za “Vijesti” da je postupak javnih nabavki za zaprašivanje u toku i da očekuju da bi taj postupak ubrzo trebalo da bude završen, da bi se počelo sa prvim dijelom tretmana zadimljavanja.

Prelević je upozorio da ovogodišnje vremenske prilike izuzetno pogoduju razvoju legla komaraca, te se može očekivati da će ih ove godine biti mnogo više nego što je uobičajeno.

"Komarci iz tropskih krajeva, koji prenose opasne bolesti, zahvaljujući povoljnim klimatskim uslovima, lako mogu da se odomaće kod nas, a opasnost je utoliko veća jer visoke temperature umnogome umanjuju učinak hemije kojom se zaprašuju dosadne krvopije", objasnio je za „Vijesti“ dr Nebojša Sekulić iz Instituta za javno zdravlje.

Iako do sada u Crnoj Gori nijesu registrovane denga, groznica Zapadnog Nila, i malarija, zarazne bolesti koje prenose komarci, s obzirom na epidemiološku situaciju u zemljama iz okruženja i u Evropi, prema riječima Sekulića, mogu se očekivati i kod nas.

U Hrvatskoj proteklih nedjelja strahuju od pojave zaraznih bolesti koje prenosi tigrasti komarac, posebno od denge. Tigrasti komarac mnogo je iritantniji od "domaćeg", jer mu ne smeta sunce, pa napada i danju.

U štampanom izdanju pročitajte:

  • Koje vrste komaraca šire navedene zarazne bolesti
  • Kako se manifestuju denga i groznica Zapadnog Nila
  • Koji su uslovi najpogodniji za širenje komaraca

Bonus video: