Mještani župskih Kuta neće vodu iz cistijerni

"Nijesu tačne tvrdnje nadležnih iz opštine i Vodovoda da tehnički prijem nije obavljen zbog odbijanja mještana", kazao je Rašković
4 komentar(a)
Župa, Foto: Arhiva Vijesti
Župa, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 17.06.2012. 16:04h

Mještani župskih sela Kuta i Vasiljevići u nikšićkoj opštini zahtijevaju hitnu ugradnju vodomjera u domaćinstvima kako bi riješili višegodišnji problem i vodom se, umjesto iz cistijerni, snabdijevali iz vodovoda.Kako su na zboru ustvrdili mještani, za skoro četiri decenije izgrađena su tri vodovoda u Mjesnoj zajednici Župa, ali se njihova dva sela moraju snabdijevati vodom iz cistijerni, za koju sumnjaju da je lošeg kvaliteta. Jedan od mještana Obrad Rašković podsjetio je na izgrađeni vodovod 1995.godine na izvorištu Crnioštak u Kutima, iz koga su se vodom mogli snabdijevati samo pet godina, jer je zagađen iz rudokopa uslijed eksploatacije koju vrše Rudnici boksita. Rašković je podsjetio na novac Boksita koji je uplaćen na račun opštine Mjesnoj zajednici Župa na ime koncesija, od kojih je dio predviđen za kvalitetno vodosnabdijevanje izgradnjom novog vodovoda u Morakovu, koji još nije tehnički primljen.

"Nijesu tačne tvrdnje nadležnih iz opštine i Vodovoda da tehnički prijem nije obavljen zbog odbijanja mještana", kazao je Rašković

Prema njegovim riječima, nijesu tačne tvrdnje nadležnih iz opštine i Vodovoda da tehnički prijem nije obavljen zbog odbijanja mještana da im se u domaćinstvima ugrade vodomjeri kako bi mogli plaćati vodu.„Novac na ime koncesija Župi opredijeljen je najviše zbog naša četiri, od ukupno 12 sela, koja su najugroženija uslijed eksploatacije rude, a mi ni zimi nemamo vode. To više nećemo dozvoliti“, kazao je Rašković.

Nastavak ugradnje 25. juna

Predsjednik Mjesne zajednice Župa Budo Jovanović rekao je da je na poslednjem sastanku sa nadležnim iz opštine i Vodovoda dogovoreno da se ugradnja vodomjera nastavi 25. juna i da bi ta akcija trebala trajati tri mjeseca.Jovanović je saopštio da su mještani dužni da plate vodomjere, dok će ugradnja biti besplatna, a da će od naplate utrošene vode prva tri mjeseca novac biti dat Mjesnoj zajednici, kako bi nadoknadila rad dvojice žitelja iz sela.Mještani su uputili poziv nadležnom opštinskom preduzeću da, nakon što preuzme gazdovanje novim vodovodom u Župi, obezbijedi uredno vodosnabdijevanje, a ukoliko ne bude dovoljno vode da sprovede restriktivne mjere.

Bonus video: