MANS: Parlament od prvog protesta u januaru radio samo 122 časa

"U isto vrijeme, prosječni građani radili su svakog mjeseca po najmanje 20 dana punog osmočasovnog radnog vremena, ili ukupno preko 90 radnih dana"
4 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2012. 10:06h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozvala je opet na bojkot Parlamenta, navodeći da je ta institucija od prvog protesta 21. januara, radila svega 122 časa i 5 minuta, ili nešto preko 15 dana punog, osmočasovnog radnog vremena.

"U isto vrijeme, prosječni građani radili su svakog mjeseca po najmanje 20 dana punog osmočasovnog radnog vremena, ili ukupno preko 90 radnih dana u navedenom periodu", navodi se u saopštenju koje potpisuje Vuk Maraš.

MANS ukazuje da Parlament, ne samo da nije unaprijedio ekonomsko-socijalni položaj građana, "već je usvajanjem novih zakona dodatno opteretio ionako već osiromašene građane, koji su sada obavezni da, između ostalog, plaćaju nove namete, uključujući i takse „euro po euro“ na brojila za električnu energiju, telefone i kablovsku televiziju.

Podsjeća se da su organizatori protesta i Građanski protest počeli sa prikupljanjem potpisa za inicijativu Ustavnom sudu kojim bi se poništio Zakon o taksama "euro po euro" i metodologije za obračun struje, kako bi se tako "ispravile greške Skupštine Crne Gore".

MANS je saopštio da u Parlamentu nije bilo plenarnih sjednica, vec samo tri sjednice radnih tijela, koje su ukupno trajale manje od četiri časa i koje se nisu bavile realnim problemima građana.

To prema tvrdnjama MANS-a, pokazuje da Parlament nije mjesto u kom se donose odluke u korist građana, i pozdravljaju poslanike koji su najavili mogući izlazak iz Parlamenta.

"Crnogorski građani više nemaju vremena za čekanje, jer je svakim danom njihov materijalni položaj pogoršava, a ukupna zaduženja Crne Gore koja će oni, njihova djeca i unuci da vraćaju vrtoglavo rastu. Zbog toga, još jednom pozivamo sve poštene poslanike da hitno izađu iz Parlamenta, i da onemoguće legalizaciju Vladinih odluka koje su direktno suprotne interesima građana, i koje im svakog dana nanose ogromnu štetu", zaključuju iz MANS-a.

Galerija

Bonus video: