Mijajlović za starijeg ronioca polagao kod samog sebe

Direktor RCUD-a i glavni faktor u crnogorskom ronilaštvu na diskutabilan način došao do prvih ronilačkih sertifikata
280 pregleda 17 komentar(a)
podmorje, ronioci, ronjenje, Foto: Bantours.hr
podmorje, ronioci, ronjenje, Foto: Bantours.hr
Ažurirano: 17.06.2012. 09:53h

Direktor JP „Regionalni centar za obuku ronilaca za podvodno deminiranje, pružanje pomoći, spašavanje i kontrolu na moru“ (RCUD) iz Bijele i dugogodišnji bivši komandir Ronilačke jedinice MUP-a Crne Gore Veselin Mijajlović, koji sebe u medijskim nastupima želi predstaviti „glavnim i nezaobilaznim faktorom“ u crnogorskom ronilaštvu, do prvih zvanja u toj djelatnosti došao je na manjkavim ili kursevima gdje je istovremeno bio i kandidat i instruktor i ocjenjivač sam sebi.

To proizilazi iz dokumenata iz arhive Saveza za podvodne aktivnosti i sportski ribolov na moru Crne Gore, Saveza ronilaca i ribolovaca Crne Gore, odnosno Radničkog sportskog društva „Čelik“ – kasnijeg Kluba za podvodne aktivnosti i sportove na vodi „Nikšić“ iz Nikšića iz, 1984, 1987, 1991. i 1992. godine koje „Vijesti“ posjeduju.

Suprotno važećem „Pravilniku ronjenja i obuke lakih autonomnih ronilaca“ (PROLAR) koji je tada bio na snazi i koji podrazumijeva da teorijska i praktična obuka na kursu za sticanje osnovnog ronilačkog zvanja „mlađi ronilac“ traje 11+3 dana prije nego što kandidat pristupi polaganju ispita, Veselin Mijajlović je zvanje „mlađi ronilac“ dobio za samo 7 dana na kursu koji je od 25. avgusta do 2. septembra 1984. održan na Žanjicama.

U izvještaju RDSD „Čelik“ Nikšić, Savezu sportskih ronilaca i ribolovaca Crne Gore od 2. novembra 1984, navode se imena ukupno 6 ronilaca koji su na tom kursu uspješno položili za zvanje „mlađi ronilac“ i 6 kandidata koji su položili za zvanje „stariji ronilac“. Među šestoricom novopečenih „mlađih ronilaca“ na tom kursu koji nije održan po važećem PROLAR-u, je i tadašnji radnik-skladištar nikšićke željezare Veselin Mijajlović, koji je položio ocjenom „vrlo dobar 4“.

Sljedeći veliki korak u karijeri čovjeka koji već petnaestak godina suvereno „drma“ ronilaštvom u Crnoj Gori, dešava se u maju 1987. kada Veselinu Mijajloviću polazi za rukom da stekne zvanje „stariji ronilac“ polažući ispit pred samim sobom!

Naime, Mijajlović je bio član tročlane ispitne komisije za ispitivanje kandidata za zvanja „mlađi“, odnosno „stariji ronilac“ koju je 1987. formirao Klub za podvodne aktivnosti i sportove na vodi „Čelik“ iz Nikšića. Po dokumentu koji je taj klub 5. juna 1987. dostavio nadležnoj Komisiji podvodne aktivnosti Crne Gore, Mijajlović je pred ispitnom komisijom čiji je član bio (navodno u svojstvu starijeg ronioca), uspješno sa ocjenom „vrlo dobar 4“, položio ispit za sticanje zvanja „stariji ronilac“.

Kurs je pritom održan u vremenu od 1. do 20. maja iste godine na nikšićkom jezeru Krupac, a zanimjljivo je što KPA „Čelik“ o ovome svemu obavještava Komisiju za podvodne aktivnosti CG čiji je u tom trenutku Veselin Mijajlović već predsjednik, iako tek završava obuku i pred samim sobom polaže ispit za zvanje „stariji ronilac“?!

Mijajlović je odbio da odgovori na pitanja koja su mu „Vijesti“ dostavile 31. maja i da objasni da li je septembra 1984. legalno stekao zvanje “mlađi ronilac” ako je kurs trajao samo 7 dana, a po važećem Pravilniku je morao trajati najmanje 15 dana, odnosno kako je moguće da je 1987. godine polagao i položio sa ocjenom vrlodobar 4, ispit za sticanje zvanja “stariji ronilac”, a da je pritom istovremeno bio i član ispitne komisije koja je ocjenjivala kandidate.

U štampanom izdanju čitajte:

  • Kojim se sve zvanjima diči Mijajlović
  • Kako MUP ćuti i ne odgovara
  • Kako je išla procedura za samostalnog ronioca

Bonus video: