Radnici cetinjskog JKP-a traže smjenu direktora

Zaposleni traže raspisivanje konkursa za izbor novog direktora, kao i stavljanje moratorijuma na sve izmjene poslovnih akata koji rješavaju radni status zaposlenih
169 pregleda 4 komentar(a)
Cetinje, Foto: Arhiva Vijesti
Cetinje, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.06.2012. 15:53h

Zaposleni Javnog komunalnog preduzeća Cetinje podnijeli su danas inicijatvivu za pokretanje postupka za razrješnje Saše Zvicera sa dužnosti vršioca dužnosti direktora tog preduzeća, zbog, kako su naveli, nanošenja štete preduzeću nesavjesnim i nepravednim radom.

U inicijativi, koju je potpisalo 17 od 70 zaposlenih, navodi se da je Zvicer "svojim nesavjesnim i nepravednim radom, kao i prkoračenjem ovlašćenja nanio štetu preduzeću i poremetio proces rada".

Zaposleni traže raspisivanje konkursa za izbor novog direktora, kao i stavljanje moratorijuma na sve izmjene poslovnih akata koji rješavaju radni status zaposlenih, kao i zapošljavanje novih radnika.

"Zvicer nepotrebno finansijski opterećuje preduzeće, vrši nabavke suprotno zakonu o javnim nabavkama i nema sumnje da je načinio više povreda Zakona nego njegovi prethodnici za 30 godina"

Zaposleni će stupiti u štrajk ukoliko lokalna uprava i Upravni odbor JKP-a ne usvoje inicijativu.

Dio radnika JKP-a optužuje Zvicera, koji je na mjesto v.d. došao 6. aprila, "da ne umije da stimuliše i motiviše zaposlene, da tvrdoglavo insistira na sitnicama, nema mogućnost sagledavanja cjeline, da zaposlene pretrpava nepotrebnim poslom, kao da stalno traži da zaposleni daju izjave, kao da se radi o istražnom zatvoru a ne o privrednom preduzeću".

Dio radnika JKP-a tvrdi da Zvicer "neracionalno koristi sredstva, kao i da je sebi isplatio u vidu tri akontacije nezarađen novac, odnosno oko 1.5 hiljada eura, da primjenjuje proizvoljne kriterijume prilikom isplate akontacija zasposlenima, kao i da u preduzeću vlada nepotizam, jer Zvicer pokušava da napravi svoj lobi".

"Zvicer nepotrebno finansijski opterećuje preduzeće, vrši nabavke suprotno zakonu o javnim nabavkama i nema sumnje da je načinio više povreda Zakona nego njegovi prethodnici za 30 godina", kaže se u inicijativi.

Zvicer je naveo da nije logično da zaposleni sa srednjom stručnom spremom ima veći koeficijent nego onaj sa fakultetom

Zvicer je kazao da mišljenje o njegovom radu daje Upravni odbor preduzeća, odnosno Skupština Prijestonice. "Tako da mišljenje nekompetentnih ne bih komentarisao".

On je ocijenio da je inicijativa reagovanje male grupe radnika zbog preraspoređivanja sa jednog na drugo radno mjesto, iz razloga viška u određenim organizacionim cjelinama preduzeća, nasuprot manjka u drugim.

Zvicer dodaje da je inicijativa reakcija na sprovođenje disciplinskih postupaka protiv određenog broja zaposlenih zbog povrede radnih obaveza.

"Usklađivanje koeficijanata za utvrđivanja zarada zaposlenih sa koeficijentima koji su određeni zakonskim propisima, izvršenu izmjenu i dopunu Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta preduzeća i na planirano vršenje revizije finasijskih iskaza Preduzeća u cilju ispitivanja eventualnih nepravilnosti i nezakonitosti", kazao je on.

Zvicer je naveo da nije logično da zaposleni sa srednjom stručnom spremom ima veći koeficijent nego onaj sa fakultetom.

On je pojasnio da je do preraspodjela moralo doći jer, kako je kazao, komercijala ima 19 zaposlenih, a Zelenilo samo četiri.

Bonus video: