Obrad Gojković sa ekipom ulovio morsku lisicu i sabljarku

Na svojim parangalima ribari su uhvatili morsku lisicu od oko 200 kilograma i sabljarku od oko 40 kilograma
199 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 16.06.2012. 12:26h

Ekipa biznismena Miroslava Miškovića, Steva Damjanovića i Obrada Gojkovića poslnika SNP, koja godinama zajedno lovi, danas je na 12 milja od Mamule uhvatila dva kapitalna primjerka.

Na svojim parangalima ribari su uhvatili morsku lisicu od oko 200 kilograma i sabljarku od oko 40 kilograma.

Gojković kaže da će današnji ulov prodati nekim od bokeških restorana.

Meso morske lisice je ukusno i može se spremati na nekoliko načina, a od peraja se pravi pikantna supa. Na tržištu cijena dostiže oko 5 eura po kilogramu.

Sabljarkino meso zovu i morska teletina i jako je cijenjena u Italiji gdje se kilogram prodaje i po 35 eura . Kod nas nije puno cijenjena.

Sabljarka pliva i do 100 kilometara na čas

Morska lisica - Alopias vulpinus može narasti i do 6 metara i težiti do 450 kilograma. Nije opasan za ljude, barem dosad niko nije zabilježio napad na čovjeka.

Glavna karakteristika te vrste morskog psa je veliki rep u odnosu na ostatak tijela.Hrani se manjom ribom i živi na otvorenom moru, na udaljenosti od 10-tak milja od obale.

Istraživanja pokazuju da je njihova tipična tehnika lovljenja plijena – plivanje kroz jata riba i mlaćenje repom, pa vraćanje istim putem da bi pojele ošamućene ili ubijene ribe.

U mnogim zemljama morski pas lisica proglašen je ugroženom vrstom čije je izlovljavanje zabranjeno. Nedavno je u istim vodama jedan zelenički ribar ulovio još jedan primjerak morske lisice koja je bila teška blizu 300 kilograma.

Sabljarka u ovo doba nisu rijedak ulov ribara. To je jedan od najbržih morskih pasa koji se pod vodom može kretati brzinom od preko 100 kilometara na sat - kao automobil.

Peraja čvrsto priljubi uz tijelo, a njen dugački nos siječe vodu kao nož.

Galerija

Bonus video: