Cetinje: Uništeni ateljei i radionice, razlog ljudski nemar ili loše instalacije

Umjesto studenata umrljanih od boja, potkrovljem zgrade ruske ambasade danas patrolirali vatrogasci i policija
93 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 15.06.2012. 17:18h

Umjesto studenata likovne akademije, koji umrljani od boja sa žarom poznatim samo umjetnicima, stvaraju svoja umjetnička djela, potkrovljem zgrade Ruske ambasade u kojoj je smješten Fakultet likovnih umjetnosti, danas su patrolirali vatrogasci i policija.

Naime, nakon požara koji je izbio u četvrtak popodne, a u kojem je izgorjelo kompletno pokrovlje fakulteta, i dalje dežuraju vatrogasci, policija pokušava da utvrdi uzrok požara, a nadležna komisija polako procjenjuje nastalu štetu.

Za sada nema zvaničnih informacija.

Prema onim nezvaničnim, uzrok požara mogle bi biti loše elektro instalacije ili ljudski nemar, s obzirom da se u potkrovlju nalazio grafički atelje, pa samim tim i dosta zapaljivih materija.

Ni o nastaloj šteti niko još ne priča u ciframa- prema nekim procjenama ona bi mogla iznositi i pola miliona eura.

Ono što je poznato jeste, da je u požaru pored većeg broja ateljea, uništeno i više grafičkih presa, kompletna radionica za sito štampu, laboratorija, kompjuterska radionica, kancelarija profesora i saradnika sa dokumentacijom i manjom grafičkom bibliotekom.

Prorektor Univerziteta Crne Gore Nataša Đurović, kaže da joj čitav događaj veoma teško pada.

I to iz više razloga. U zgradi Ruskog poslanstva prvela je više od 30 godina.

Prvo kao student Kulturološkog fakulteta koji se 80-tih godina nalazio u toj zgradi. Zatim, kao student, asistent, profesor, te i dekan FLU.

"Moram čitavu priču početi sa konstatacijom- na sreću niko nije stradao. Svi koji na bilo koji način imamo veze sa tom zgradom bili smo šokirani, jer smo jedostavno svo ovo vrijeme mi živjeli sa njom. Još uvijek ne znamo kolika će biti šteta, ali sigurno je da će biti ogromna. Prije svega jer se radi o građevini koja je spomenik kulture i jedan od najvrjednijih spomenika kulture u starom jezgru grada", kaže Đurović za “Vijest”i.

Dok je gledala vatrogasce kako se skoro pet sati bore protiv vatre, priznaje da je mislila da će šteta biti još veća, i da neće uspjeti da ugase požar.

"Moram da odam prvo priznanje tim momcima, jer su natprirodnim naporima, uspjeli da ugase požar, i spriječe štetu, koja je mogla da ima mnogo veće razmjere. Svi na fakultetu prokomentarsiali smo da im se treba posebno zahvaliti, čak ih predložiti i za neku nagradu, jer su stvarno uradili veliku stvar", kaže Đurović.

Ona je zajedno sa ostalim članovima komisije, koja je formirana odmah nakon nemilog odgađaja, krenula u obilazak zgrade, kako bi počeli sa procjenom nastale štete.

"Za sada možemo da kažemo, da je uništen kompletan grafički odsjek i dobar dio slikarskog odsjeka. Uništene su grafičke prese, kompletna radionica za sito štampu, laboratorija...i još mnogo toga. Teško je reći šta još, jer još uvijek ne možemo da priđemo dijelu u potkrovlju, jer je opasno", priča Đurović.

Ona navodi da je uništen ogroman fond umjetničkih radova studenata grafike, na kojima su radili po 2-3 godine.

"Znamo da su takođe potpuno uništene kompletne tri diplomske izložbe u slikarskom dosjeku, nešto na čemu su ljudi radili tako dugo. Zatim vrijedan kolekcija grafika, koja je sakupljana preko 20 godina, a radi se o nekoliko stotina grafika. To su već nenadoknadive stvari", kaže Đurović.

Ona dodaje da će šteta vjerovatno biti mnogo veća nego što sada izgleda, jer je čitav prostor natopljen vodom, pa još uvijek nije poznato do koje mjere je uništen dizajnerski odsjek, u kojem se nalaze kompjuteri.

Ona je rekla, da svi zaposleni na fakultetu i univerzitetu rade na tome, da sve što se desilo, na poremeti „normalan život fakulteta“.

"Već večeras smo organizovali jednu izložbu. Zatim normalno će biti održani ispiti na fakultetu, kao i prijemni ispiti", kaže Đurović.

Arhivu spasili

"Na svu sreću, uspjeli smo da spasimo kompletnu arhivu fakulteta, i to zahvaljujući zaposlenima, studentima, građanima, koji su nesebično pomagali", kaže Đurović.

Ona dodaje, da na svu sreću, makar prema prvim procjenama, zgrada nije pretrpjela veću štetu u najvitalnijim djelovima, odnosno da nije stradalo ono što čini srž njene arhitekture.

Kazala je da je zajedno sa ostalim članovima komisije, tokom dana obilazila grad, kako bi našli altertnativni prostor u kojem će biti smještena akdemija.

"Sasvim je sigurno da u narednoj godini fakultet neće moći da radi u toj zgradi, jer će se odmah krenuti sa rekonstrukcijom. Mogu samo da kažem, da će u naredna dva-tri dana, na nivou države biti odlučeno o novom prostoru", kaže Đurović.

Galerija

Bonus video: