Medenica: Sudstvo nije problem, presuda ima koliko ima optužnica

Medenica je ocijenila da će sudska vlast biti potpuno samostalna tek nakon što bude imala odvojen budžet
77 pregleda 6 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.06.2012. 14:12h

Predsjednica Sudskog savjeta i Vrhovnog suda Vesna Medenica smatra da sudstvo nije problem za pregovarački proces Crne Gore i Evropske unije a da sudovi nijesu “krivci” što nema više presuda u oblasti korupcije i kriminala što je najčešća primjedba evropskih zvaničnika.

“Presuda ima onoliko koliko ima optužnica,sve što je u sudskoj proceduri imaće epilog. Koliko mi je poznato ni jedan predlog nije kod sudija da nije zakazan i da nije na glavnom pretresu”,rekla je ona odgovarajući na novinarska pitanja nanakok konstituvne sjednice Sudskog savjeta u drugom mandatu.

Medenica je ocijenila da će sudska vlast biti potpuno samostalna tek nakon što bude imala odvojen budžet,a na primjedbe parlamentaraca da će izmjenama Ustava sudska vlast biti bez kontrole ona je odgovorila da je najvažnije da sudije za svoj rad odgovaraju građanima i crnogorskoj javnosti.

Najbitnije da sudove ocjenjuju građani

Ona ne dijeli mišljenje poslanika da bi predsjednik Sudskog savjeta trebalo da nastavi da u Skupštini obrazlaže godišnji izvještaj o radu sudova kako bi se makar neki oblik nadzora zadržao.

“Mislim da je za sudsku vlast najbitnije da o njenom radu i učinku nepristrasnosti i savjesnosti ocjenjuju građani Crne Gore i crnogorska javnost. Ništa mi nemamo od toga što će parlament usvojiti izvještaj i reći da je idealan ako mi imamo nezadovoljne građane.

“Kada god smo branili izvještaj o radu ,poslanici su najmanje o tome pričali a najviše o politici”

Prema tome ne može se niko zatvoriti u sopstveni sistem kada je on transparentan i kada je svaki rad podložen raznim ocjenama i kritikama pa i sudovanje. Tu ne treba iskazivati bojazan, da treba pustiti sudsku vlast da radi svoj posao i normalno da odgovara za sve ono što se u tom poslu pokaže da nije u redu”,rekla je Medenica.

Što se tiče predstavnika parlamenta koji su u prethodnom mandatu radili,ona je zadovoljna njihovim konstruktivnim angažmanom.

“Kada god smo branili izvještaj o radu ,poslanici su najmanje o tome pričali a najviše o politici”.

Prema njenim riječima, Sudski savjet, u novom mandatu, radiće do izmjene Ustava i dodaje da se do tada ništa neće promijeniti ni sa njenom funkcijom. Osvrćući se na pisanja medija da njen novi mandat proteežira ministar pravde i ljudskih prava Duško Marković,Medenica je rekla kako to nije u njegovoj nadležnosti.

Bonus video: