Stanari baraka na Kapinom polju opet pred isključenjem sa elektromreže

Blečić kaže da nemaju 5.500 eura za ugradnju brojila, i podsjeća da im je, kada su uselili u te barake 2001. obećao da nikad neće plaćati struju
255 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2012. 18:43h

Nakon što su u martu 20-ak dana bili bez struje, stanari dvije barake na Kapinom polju u Nikšiću, gdje u privremenom smještaju živi čak 14 porodica, uglavnom korisnika socijane pomoći, opet bi mogli ostati bez električne energije.

Od nove interevencije ekipe iz Elektrodistribucije Nikšić, koja je opet pokušala da im kao nelegalnim potrošačima ugasi struju, može ih spasiti samo 5.500 eura koliko je potrebno za ugradnju brojila pojedinačno za svako domaćinstvo.

Sonja Blečić, jedna od stanarki, kaže da nemaju toliko novca, a pritom podsjeća da im je, kada su uselili u te barake 2001. tadašnji predsjednik Opštine, Miodrag Drljević, obećao da nikad neće plaćati struju.

Sonja Blečić

"Kad je urađen objekat, stanarima je rečeno da se struja ne plaća, jer kao korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice ne podliježemo plaćanju struje i nikad niko od nas za sve ove godine nije dobio račun", kaže Sonja.

Njena komšinica, Gordana Jovanović, potvrdial je ovu priču.

"Lično je meni tadašnji predsjednik Opštine Miško Drljević kazao da ja kao samohrana majka sa troje djece neću morati da plaćam struju i vodu. Za sve ove godine mene niko nije tražio kao dužnika struje, niti je iko dolazio" kaže Gordana dok pokazuje opštinsko rješenje za useljenje u barake.

Stanari kažu da nemaju ništa protiv da plaćaju struju, kao i svi građani, ali suma od 5.500 eura, koliko im treba za ugradnju broijla, za njih je prevelika. Zato su se u međuvremenu obratili Opštini i Vladi, ali im je umjesto obećane pomoći stigla opet ekipa za isključenja.

Stanari su kažu uspjeli da spriječe novo isključenje, ali su im već zaprijetli da će sljedeća intervencija biti u prisustvu policije.

Pitaju se dokad će čekati obećanu pomoć od Države, jer je i Marinko Radulović, vlasnik firme “Ramel” koja treba da ugradi brojila, odlučio da pomogne sa 1.000 eura.

Potpredsjednik Opštine Momčilo Mićunović obećao je da će uskoro Opština sa oko 2.000 eura pomoći da se ugrade satovi za struju, ali da za ostatak novca moraju sami stanari da se snađu

“Sve nam nešto obećavaju, ovaj čeka na uplatu od ovoga, ovaj od onoga, a ništa se ne rješava. Mi zaista nijesmo u mogućnosti da to platimo bez nečije pomoći” objašnjava Gordana i dodaje da će pokušati na sve načine da spriječe i sljedeće isključenje sa mreže.

“Ako nam je izgase mi ćemo je opet prikopčati. Ja to jasno i glasno kažem, pa neka nas sudski gone”, poručuje Gordana i apeluje da svi koji mogu pomognu, kako bi se što prije riješio njihov problem.

Stanari nelegalni potrošači

U EPCG objašnjavaju da se radi jednostavno o potrošačima koji se ne nalaze u bazi potrošača Elektroprivrede Crne Gore, OJ Snabdijevanje Nikšić, odnosno na elektromrežu su se samovoljno priključili, bez prethodno izdate elektroenergetske saglasnosti.

“Elektroprivreda Crne Gore je u više navrata upozoravala potrošače na neophodnost legalizacije statusa, takođe nadležne ekipe Elektrodistribucije Nikšić su više puta, uključujući i pokušaj isključenja, bezuspješno pokušavale da isključe potrošače sa mreže. Neophodno je da potrošači, što im je i objašnjeno u Elektrodistribuciji Nikšić, podnesu Zahtjev za izdavanje elektroenergetske saglasnosti, koji će biti u skladu sa “Uputstvom o proceduri za izdavanje dokumenata za priključenje na elektroenergetsku mrežu“, stoji u saopštenju EPCG.

Od Opštine pomoć oko 2.000 eura

Potpredsjednik Opštine Momčilo Mićunović, kazao je da je upoznat sa problemom stanara baraka na Kapinom Polju i obećao da će uskoro Opština sa oko 2.000 eura pomoći da se ugrade satovi za struju, ali da za ostatak novca moraju sami stanari da se snađu.

“Oni tu žive bez nadoknade preko 10 godina. Mislim da je to velika pomoć njima svih ovih godina, ali i sad ćemo izdvojiti i do 2.000 eura da im pomognemo oko ugradnje brojila. To je sve što možemo da uradimo, a za ostatak neka se obrate Centru za socijalni rad i resornom Ministarstvu“ kazao je Mićinović.

Galerija

Bonus video: