Gdje su nestale pare za Rome i Egipćane?

" RAE nevladinim organizacijama, skoro da je onenemogućeno da dobiju neki projekat, iako godinama konkurišu"
53 pregleda 4 komentar(a)
kamp, Vrela Ribnička, Romi, Foto: Zoran Đurić
kamp, Vrela Ribnička, Romi, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.06.2012. 09:57h

Potpredsjednik Nacionalnog Savjeta Roma i Egipćana Muhamed Uković kazao je da poboljšanje položaja romske i egipćanske zajednice ide sporo i da je problem, između ostalog, u opštinama, koje sa realizacijom projekata za koje su dobile novac nijesu ni krenuli.

“Neke opštine dobile su pare za poboljšanje uslova stanovanja Roma i Egipćana, a projekat nijesu ni započeli, a kamoli priveli kraju. Od planiranih finansijskih srestava za realizaciju ciljeva Strategije 2008-2012. Vlada je odvojila oko 30 odsto od ukupno planiranih sredstava, ostalih 70 odsto je otišlo ko zna gdje”, kazao je Uković.

“Strategija 2008-2012. je za mnoge Rome i Egipćane bila zračak nade. Nažalost, malo se toga promjenilo”, kazao je Uković, napominjući da mnogi Romi i Egipćani nemaju adekvatan smještajni prostor, kao i da mnogi od njih i dalje žive u nehigijenskim uslovima, često bez struje i vode, u trošnim barakama, lociranim izvan oka javnosti.

"Neki se nisu ni dotakli problema"

Mnoge neromske NVO ili radio stanice, kako je rekao, godinama su finansijski pomagane, a nijesu se ni dotakli problema romske i egipćanske zajednice:

“Sa takvom praksom treba prestati i pružiti šansu RAE nevladinim organizacijama, da oni uzmu na sebe breme obaveza i odgovornosti na lobiranju i javnom zastupanju koje imaju za cilj poboljšanje položaja romske i egipćanske zajednice na lokalnom i državnom nivou”.

“Tu imamo paradoks, RAE nevladinim organizacijama, skoro da je onenemogućeno da dobiju neki projekat, iako godinama konkurišu"

On je saopštio i da je komisija koja je odobravala projekte pri Ministarstvu za ljudska prava, godinama podražavala projekte organizacija “koje se nikad nijesu bavile niti se bave rješavanjem problema Roma i Egipćana”:

“Tu imamo paradoks, RAE nevladinim organizacijama, skoro da je onenemogućeno da dobiju neki projekat, iako godinama konkurišu za minimalna sredstva i time jednostavno svojim pogrešnima odlukama članovi pomenute komisije doprinose da se mnoge RAE NVO jednostavno gase i prestaju sa radom”.

Uković je ocijenio i da odsustvo političke participacije Roma u procesima odlučivanja u crnogorskom društvu ubjedljivo govori o tome da jedna demokratska ključna karika u njihovoj integraciji nedostaje: “Romi i Egipćani u Crnoj Gori praktično su izvan tog procesa”.

Bonus video: