Pavino Polje: Mora da otplaćuje uginulu kravu

“Veterinari su zaključili da sam kao vlasnik savjesno postupao i pridržavao se datih uputstava i da ne snosim odgovornost za uginuće krave"
53 pregleda 4 komentar(a)
Momčilo Leković, Foto: Beća Čoković
Momčilo Leković, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 15.06.2012. 08:10h

Momčilo Leković iz bjelopoljskog mjesnog centra Pavino Polje koji se kao invalid rada vodi na evidenciji Biroa rada revoltiran je prvostepenom odlukom beranskog Osnovnog suda i potvrđenom presudom Višeg, da Fondaciji „Karitas“ iz Luksemburga isplati iznos od 300 eura sa zakonskom kamatom, kao i troškove parničnog postupka od 265 eura, pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Leković je ispričao “Vijestima“ da izdržava petočlanu porodicu od 33 eura koje prima sa Biroa rada i da je u smislu poboljšanja egzistencijalnog statusa konkurisao kod „Karitasa“ za nabavku steone junice na kredit.

“Zla sudbina bila je jača od moje želje i junica koju sam preuzeo 30. juna 2009. godine na otplatu na 10 mjesečnih rata po 100 eura, oboljela je i nakon teljenja uginula. O svemu sam obavještavao 'Karitas', ali niko od njih nije izašao na lice mjesta da se uvjeri u moje navode. Obavještavana je i veterinarska ambulanta 'Grandov' čiji je veterinar danonoćno obilazio kravu sve do njenog uginuća”, kazao je Leković.

"Nijesam u mogućnosti da snosim troškove, a dodatnu pravdu ću tražiti kod naših viših instanci"

On se poziva na obdukcioni nalaz-veterinarski izvještaj u kojem piše da je „za vrijeme života grla pri kliničkom pregledu konstatovana paraplegija sa poremećenim senorijumom, te da se nakon primjene simptomatske terapije stanje grla povremeno popravljalo i nakon zadnjeg napada grlo je zaleglo i do uginuća nije ustajalo”.

Pridržavao se uputstava

“Veterinari su zaključili da sam kao vlasnik savjesno postupao i pridržavao se datih uputstava i da ne snosim odgovornost za uginuće krave. To nije bio dovoljan dokaz za sud koji me bez ikakvog osnova novčano kaznio. Nijesam u mogućnosti da snosim troškove, a dodatnu pravdu ću tražiti kod naših viših instanci i ukoliko bude potrebno i međunarodnog suda u Strazburu. Savjest mi je mirna i neću da dozvolim da se nad mojom porodicom vrši „pravni teror“, poručio je Leković.

U potvrđenoj odluci bjelopoljskog Višeg suda navedeno je da su u prvostepenoj odluci dati dovoljno jasni i valjani razlozi o postojanju obaveze na strani tuženog Lekovića.

“Tuženi u konkretnoj pravnoj stvari nije sudu ponudio nijedan dokaz u pravcu dokazivanja svojih navoda da je krava uginula od bolesti koja je postojala prije predaje, iako je teret dokazivanja činjenica bio na njegovoj strani. Kod ovakvog stanja žalbu je valjalo odbiti kao neosnovanu, a prvostepenu presudu potvrditi“, obrazloženo je u presudi Višeg suda.

Bonus video: