Država nema tačne podatke o broju RE djece koja ne idu u školu

“Ako ima porodica koje nemaju osnovna dokumenta, onda se ne može utvrditi ni koliko je djece van sistema obrazovanja"
103 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2012. 13:11h

Ministarstvo prosvjete i sporta nema precizne podatke o broju djece iz Romske i Egipćanske (RE) populacije koja su van sistema obrazovanja, a crnogorske škole pohađa preko 1500 učenika te nacionalnosti.

Pomoćnica ministra prosvjete i sporta Vesna Vučurović kazala je da je teško utvrditi broj RE djece koja ne idu u školu jer je taj podatak povezan sa statusom njihove porodice. Ona je kazala i da projekat “Servisi inkluzivnog obrazovanja” može pomoći da se poveća broj đaka koji redovno idu u školu.

“Ako ima porodica koje nemaju osnovna dokumenta, onda se ne može utvrditi ni koliko je djece van sistema obrazovanja. Mi i pored toga u saradnji sa NVO i Crvenim krstom idemo od porodice do porodice kako bi razgovarali sa roditeljima o važnosti školovanja njihove djece” kazala je ona.

Vučurović tvrdi da ministarstvo reaguje na svaku informaciju da je dijete uškolovano, kao i da je najproblematičnije područje u izbjegličkom kampu na Koniku u Podgorici.

Ona je istakla da predstavnici ministarstva reaguju naročito u septembru, ali se dešavalo i da posjećuju porodice, nose knjige, opremu i školski pribor i tokom čitave školske godine.

Brzo napuste školu

I pored toga, veći je broj djece u prvom nego u devetom razredu što govori da mnogi od njih ubrzo nakon upisa napuste školu.

Vučurović je podsjetila i da Crna Gora teži milenijumskom zahtjevu da do 2015. godine nema ni jedno dijete van obrazovnog sistema.

Kroz program IPA 2010 projekat “Servisi inkluzivnog obrzaovanja” teži se povećanju broja RE djece u predškolskim ustanovama i osnovnim školama. Pripremni vrtić koji će trajati od 18. do 29. juna u vaspitnim jedinicama “Dragan Kovačević” u Nikšiću i “Đina Vrbica” u Podgorici imaće za cilj da pripremi mališane za upis u prvi razred.

Važno učešće roditelja

Pomoćnik direktora Zavoda za školstvo Radoslav Milošević poručio je da je cilj pripremnog vrtića da uključi RE djecu u sistem obrazovanja bez obzira da li se radi o domicilnim ili izbjeglim licima, kao i da je od velike važnost saradnja sa roditeljima.

I lokalni ekspert u projektu Aleksandra Radoman Kovačević istakla je važnost učešća roditelja jer održivost projekta zavisi i od njih.

Sa mališanima će u vrtićima raditi romski asistenti koji neće samo pomagati u prevazilaženju jezičkih barijera, već će biti i most između vrtića i zajednice, pa će njihova uloga u radu sa roditeljima i djecom biti velika.

Galerija

Bonus video: