Policajac iz Herceg Novog ostao bez posla, ali ga je sud vratio u službu

Božidar Jauković je, nakon incidenta sa nekadašnjim liderom LSCG Slavkom Perovićem suspendovan do odluke tužioca
70 pregleda 23 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2012. 07:22h

Službenik Interventne jedinice Područne jedinice Herceg Novi Božidar Jauković, koji je nakon incidenta sa nekadašnjim liderom LSCG Slavkom Perovićem suspendovan do odluke tužioca, prije pet godina je ostao bez posla u Upravi policije, ali je presudom Višeg suda ponovo vraćen u službu.

"Vijestima" je u Upravi policije saopšteno da je rješenjem iz 2007. godine Jaukoviću prestao radni odnos, zbog počinjenog težeg disciplinskog prekršaja iz člana 56 stav 3 tačka 5 Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

Policajac u Herceg Novom fizički napao Slavka Perovića >>>

Video poruka Slavka Perovića: Bio je to pokušaj mog ubistva >>>

Drugi dio poruke Slavka Perovića: Bio je to pokušaj mog ubistva >>>

Iako to policija nije navela u odgovorima dostavljenim “Vijestima”, Jauković je te 2007. godine ostao bez posla nakon napada na nikšićkog advokata Ratka Roganovića, kojeg je pretukao u zgradi novskog suda, jer je negodovao zbog nepoštovanja reda pred šalterom. Policajac je advokata tada udarao i šutirao u zgradi suda, a sa batinanjem je nastavio pred zgradom policije.

MUP odbacio žalbu policajca

Nakon što je te godine ostao bez posla, Jauković se žalio na rješenje o prestanku radnog odnosa, ali je komisija Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave njegovu žalbu odbacila kao neosnovanu.

Ipak, Jauković se za vraćanje u policijsku uniformu izborio na sudu - Viši sud u Podgorici je potvrdio presudu Osnovnog suda u Herceg Novom, kojom je poništeno rješenje Uprave policije o disciplinskoj mjeri - prestanak radnog odnosa.

“Policija je postupajući po toj presudi Jaukovića vratila na rad u Područnu jedinicu Herceg Novi”, navodi se u odgovorima UP.

Nema odgovora kako i dalje radi

Uprava policije nije objasnila, niti odgovorila na pitanje “Vijesti” kako je moguće da Jauković radi u UP, ako je već ranije pravosnažno osuđivan za krivična djela koja se vode po službenoj dužnosti.

Član 85 Zakona o policiji je jasan i kaže: “Pored slučajeva prestanka radnog odnosa propisanih opštim propisima o radnim odnosima i državnim službenicima i namještenicima, policijskom službeniku prestaje radni odnos, ako je pravosnažnom presudom osuđen za krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, osim za krivična djela koja se odnose na bezbjednost saobraćaja”.

Božidar Jauković osuđen je na tri mjeseca zatvora 2010. godine, jer je kao pripadnik Interventnog voda pretukao Novljanina Miloša Konjevića, kada je policija rješavala nesporazum sa vlasnikom susjednog kafića. Sudija u Herceg Novom Marko Blagojević odbacio je tada Jaukovićevu odbranu da ga je Konjević napao i da ga je on samo odgurnuo.

Pročitajte u štampanom izdanju: Jauković se kune da je samo odgurnuo Perovića

Bonus video: