upis u srednju školu

Kuvar i turistički tehničar najtraženiji smjerovi

U Mašinskoj školi “Ivan Uskoković” najviše kandidata predalo je dokumenta za smjerove tehničar drumskog saobraćaja
572 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2012. 06:58h

Osnovci su ove godine prepoznali mogućnosti koje nudi stručno obrazovanje u turizmu, pa su dva dana nakon početka upisa u srednje škole, gotovo sva mjesta u Srednjoj trgovinskoj školi “Sergije Stanić” u Podgorici popunjena.

Kako je kazao direktor te škole Zoran Klikovac, veliki broj polumaturanata se javio za smjerove tehničara kulinarstava, turističke tehničare, ali i konobare. Najveće je interesovanje ipak za atraktivno zanimanje tehničara kulinarstva gdje su se javila 83 đaka, a škola upisuje samo jedno odjeljenje (30 učenika). On je kazao da je najveći broj prijavljenih na taj smjer sa vrlo dobrim uspjehom.

“Zadovoljni smo odzivom i mogu reći da je kampanja “Stručno je ključno” bila vrlo uspješna kada je u pitanju naša škola i popularizovala je zanimanja koja nudimo. Za smjer turistički tehničar gdje primamo 90 đaka, već se prijavilo 86, za tehničara prodaje je predviđeno 30 učenika, dokumenta je predalo 47, a upis traje do petka”, kazao je on “Vijestima”.

Praksa na primorju

Za smjer tehničar usluživanja na koji prema konkursu škola upisuje 30 učenika do juče je prijavljeno 39. Klikovac ističe da je interesovanje veliko i za trogodišnje smjerove - konobar, kuvar, poslastičari i prodavci. On je podsjetio da je ta škola prepoznata po velikom broju nagrada kako na državnom, tako i na međunarodnom nivou, ali i da je škola dobro opremljena kabinetima za stručnu nastavu.

Za smjer tehničar usluživanja na koji prema konkursu škola upisuje 30 učenika do juče je prijavljeno 39

“Naši učenici imaju praksu i u školi, ali i u renomiranim hotelima kao što su “Maestral” i “Splendid” na primorju, dok su od prošle godine na praksi i na Svetom Stefanu. Mogu reći da đaci izađu iz naše škole spremni za tržište rada”, kazao je Klikovac.

Uče o energetskoj efikasnosti

I u Mašinskoj školi “Ivan Uskoković” zadovoljni su interesovanjem osnovaca za smjerove koje nude. Tako je, prema riječima direktora Žarka Borovinića, najviše kandidata predalo dokumenta za smjerove tehničar drumskog saobraćaja, špeditersko-agencijski i carinski tehničar, ali mašinski tehničar za energetiku, automehatroničar i tehničar za kompjutersko konstruisanje i upravljanje.

„Mašinski tehničar za energetiku je perspektivno zanimanje i posao budućnosti. Na tom smjeru učenici uče o novim vrstama energije i energetskoj efikasnosti koja je budućnost planete“, kazao je on.

Borovinić je dodao da su profesori te škole prije upisa obilazili osnovce kako bi im prezentovali smjerove koje nudi ta ustanova. On tvrdi da je upravo to uticalo da ove školske godine ima više zainteresovanih za stručne smjerove.

„Naši su učenici kada završe školu spremni da rade jer za zanimanja za koja se školuju imaju i praksu. Osnovci kod nas mogu upisati zanimanja koja su tražena u Evropi, a imamo i savremeno opremljene kabinete praktične nastave koji ispunjavaju sve standarde“, poručio je Borovinić.

Iako se, kako kaže on, nakon završenog zanata učenici lako mogu zaposliti ili pokrenuti svoj posao nema puno zainteresovanih smjerove trećeg stepena. Ta škola nudi zanate - zavarivač, instalater sanitarnih uređaja, grijanja i klimatizacije, limar-autolimar i automehaničar.

Galerija

Preporučujemo za Vas