Vlada će produžiti mandat Sudskom?

Nakon sjednice u četvrtak biće poznat predlog Ministarstva pravde
1 komentar(a)
Zoran Vukčević, Sudski savjet, Zoran Pažin, Foto: Savo Prelević
Zoran Vukčević, Sudski savjet, Zoran Pažin, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.05.2018. 15:14h

Premijer Duško Marković najavio je da će Vlada na sjednici u četvrtak razmatrati Predlog izmjena zakona o Sudskom savjetu, kojim bi trebalo riješiti opasnost njegove blokade nakon 2. jula ove godine.

Tada članovima SS iz redova uglednih pravnika ističe mandat, a novi ne mogu biti izabrani jer zbog opozicionog bojkota Skupštine ne postoji dvotrećinska ili tropetinska većina neophodna za to.

Premijer nije rekao kakav je predlog Ministarstva pravde. Ustavnim amandmanima mandat članova SS oročen je na četiri godine, a prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” postoji mogućnost se da on produži do izbora novih, odnosno još do godinu dana.

Iz Vlade nijesu htjeli da odgovore na pitanja “Vijesti” o mogućim izmjenama zakona, poslata četiri puta na mailove kabineta potpredsjednika Vlade za politički sistem i ministra pravde Zorana Pažina, portparolke Ministarstva Đine Popović, pomoćnice ministra Marijane Laković-Drašković i šefa vladinog biroa Srđana Kusovca.

Nekoliko opozicionih poslanika, među kojima i Aleksandar Damjanović, početkom mjeseca uputili su inicijativu Ustavnom sudu, kako bi onemogućili da se zakonima mijenja dužina mandata predsjednika države, Skupštine, Vrhovnog suda, vrhovnog državnog tužioca i šefova tužilaštava, kao i članova Sudskog savjeta čiji madat propisuje Ustav. US još nije odlučivao o tome.

“Politizacija rukovodećeg pravosudnog kadra mora se zaustaviti kroz zaustavljanje pokušaja vlasti da politizuju novi Sudski savjet, i to zaustavljanje treba da bude legitiman cilj”, rekao je Damjanović “Vijestima”.

Bonus video: