Tivatski KUD "Boka" obilježio 35 godina postojanja

Kroz Društvo je u ovih 35 godina prošlo preko 1.500 članova, a danas su u njegovom sastavu folklorni ansambl, narodni orkestar, ženska pjevačka grupa i Crnogorske etno-mažoretke
259 pregleda 0 komentar(a)
KUD "Boka", TIvat, Foto: Siniša Luković
KUD "Boka", TIvat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 13.06.2012. 13:28h

Centralni događaj kojim je KUD “Boka” Tivat obilježio 35-tu godišnjicu postojanja i rada, okrugli sto na temu "Tivatska folklorna i etnografska baština", održan je u zgradi Opštine Tivat.

Okupljene je pozdravio potpredsjednik tivatske Opštine Ilija Janović, a prvo u nizu od dvanaest izlaganja na okruglom stolu, temu pod nazivom "Nematerijalna kulturna baština u tivatskoj opštini i turizam" održao je Mašo Čekić.

Predsjednik i umjetnički rukovodilac KUD-a “Boka” Lazar Božović i Predrag Sušić govorili su o 35 godina rada tog folklornog ansambla, dok je arhitektkinja Marija Nikolić pojasnila obilježja arhitekture tivatskih starih naselja i ambijentalne cjeline Gornja Lastva.

Blaženka Vučurović iz Organizacije žena Tivta govorila je o gastronomskom nasljeđu i aktuelnoj gastro-ponudi Boke Kotorske

Profesor Neven Staničić govorio je o arheološkom i etnološkom naslijeđu Tivta, a o stogodišnjoj tradicije limene muzike u ovom gradu, predsjednik Glazbeno-prosvjetnog društva “Tivat” Boris Lanceroti.

Temu "Bokeška narodna nošnja i nakit" priredile su direktorica Pomorskog muzeja Kotor Mileva Pejaković-Vujošević i kustos Jelena Karadžić, a o značaju legendi u kulturnom naslijeđu Boke govorio je publicista Vasko Kostić.

Gastronomsko nasljeđe

Blaženka Vučurović iz Organizacije žena Tivta govorila je o gastronomskom nasljeđu i aktuelnoj gastro-ponudi Boke Kotorske kroz festival “Žućenica fest”, profesor Dražen Jovanović je predstavio mogućnosti turističke valorizacije pomorskog nasljeđa bivšeg tivatskog Arsenala, direktorica CZK Tivat Milena Radojević je izlagala na temu značaja tivatskih pozorišnih djelatnosti u kulturi i turizmu kroz festival "Purgatorije", novinar Miomir Maroš obradio temu "Folklor i običaji Tivta u medijima", a direktorica Turističke organizacije Tivat Bernarda Moškov temu “Menadžment korišćenja folklorne i etnografske baštine u turizmu”.

U galeriji ljetnjikovca “Buća-Luković” povodom jubileja KUD "Boka" otvorena je izložba

Baština grada, jedinstven je zaključak učesnika, treba da se proučava više nego što je to do sada činjeno, a sa svim, kako novim- tako već znanim bogatstvom i nasleđem, moraju se upoznati građani, turisti i prije svih, najmljađi naraštaj, koji nije u prilici da kroz školski program uči „najužu“ istoriju svog kraja.

Svi radovi sa okruglog stola će, uz prateće fotografije i ostalu dokumentaciju, biti objavljeni u posebnom Zborniku koji će se štampati do kraja godine.

Nošnje iz svih krajeva Jugoslavije

U galeriji ljetnjikovca “Buća-Luković” povodom jubileja KUD "Boka" otvorena je izložba o razvojnom putu, turnejama, nagradama i priznanjima ovog društva. Dio izložbe posvećen je nošnjama iz svih krajeva bivše Jugoslavije koje tivatsko društvo ima u svom fundusu, najbogatijem u Crnoj Gori.

Posebno bogatstvo „Boke“, kako ističu predsjednik KUD- a čini 16 kompleta narodnih nošnji i oko 300 kostima

Događaj je uljepšala pjesma ženske grupe KUD "Boka", nakon čega je izložbu otvorila članica prve postavke folklornog ansambla, Slobodanka Tomičić.Inače, aktuelni KUD “Boka” je kao Folklorni ansambl „Tivat“ formiran početkom 1977.

Prvi nastup imao je 25. maja iste godine, a prvi cjelovečernji koncert, sa posuđenim nošnjama đenovićkog KUD- a „Sloga“, održan je 5. oktobra 1977. Pod današnjim imenom tivatski folkloraši rade od 1979, a u dokumentaciji „Boke“ sačuvan je podatak da je prva inostrana turneja održana po gradovima Francuske 1985. godine, poslije koje su u godinama trajanja uslijedili i nastupi u petnaestak evropskih i azijskih zemalja i brojni koncerti širom nekadašnje Jugoslavije.

Kroz Društvo je u ovih 35 godina prošlo preko 1.500 članova, a danas su u njegovom sastavu folklorni ansambl, narodni orkestar, ženska pjevačka grupa i Crnogorske etno-mažoretke. Posebno bogatstvo „Boke“, kako ističu predsjednik KUD- a čini 16 kompleta narodnih nošnji i oko 300 kostima u kojima tivatski folkloraši izvode preko 20 različitih koreografija.

Bonus video: