U katastru saznali da su ostali bez zemlje

“Bilo mi je sumnjivo i pošao sam odmah u katastar. Imao sam šta da vidim - sve je već bilo prevedeno na Ruse"
180 pregleda 5 komentar(a)
Naser Ljamaj, Foto: Samir Adrović
Naser Ljamaj, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 13.06.2012. 16:48h

Ulcinjanin Naser Ljamaj podnio je tužbu protiv ruske firme “Casa Valdanos”, u kojoj tvrdi da su Rusi, na osnovu falsifikovanog ostavinskog postupka, postali stvarni vlasnici njegove imovine.

Predmet za zemljište u Bašbuljuku, blizu Valdanosa, trenutno je pred Osnovnim sudom u Ulcinju.

“Postupak je sto odsto falsifikovan i to se zna. Policija, sud i tužilaštvo neka utvrde ko je to uradio, na koji način i neka sve počinioce ove sramne obmane privedu pravdi”, kazao je Ljamaj.

On je “Vijestima” na uvid dostavio pravosnažno rješenje Osnovnog suda u Ulcinju od 10. 04. 1982. godine, kojim su kao zakoniti nasljednici sada pokojne Habibe Zatović, proglašavaju njeni sinovi Jupo, Hasan, Januz, Fiko i Muhamed, kao i ćerke Fadile Muslimi, Kadrije Barjaktari i Hafize Ljamović.

Svi oni su, prema tom rješenju, naslijedili po jednu osminu maslinjaka u Bašbuljuku, veličine 6.113 kvadrata.

Naseru se u tužbi pridružila i sestra Vildana Becić iz Ulcinja

Naseru se u tužbi pridružila i sestra Vildana Becić iz Ulcinja, a njih dvoje su djeca pokojne Hafize Ljamović. Osim njih, Ruse su tužili i Skadrani Enver, Artur i Vera Barjaktari i Sabahete Kruja. Enver i Sabahete su sin i ćerka Kadrije Barjaktari, dok su Artur i Vera njeni unuci.

Svi oni tvrde da oni naslijeđenu imovinu nikad nijesu prodali, poklonili ili na bilo koji drugi način otuđili ili bilo koga opunomoćili da u njihovo ime raspolaže maslinjakom.

Trafo-stanica na parceli

Ljamaj je kazao da nasljednici ni do danas ne bi saznali za prevaru, da nijesu na svojoj parceli vidjeli trafo-stanicu.

“Bilo mi je sumnjivo i pošao sam odmah u katastar. Imao sam šta da vidim - sve je već bilo prevedeno na Ruse, koji su na osnovu falsifikovanog ostavinskog postupka, zemlju kupili od Muhamedove supruge Nazire. I to je lako utvrditi, jer je Nazire svojoj rođaki Đuliji Rejzi zemlju prodala za 18 hiljada eura, misleći pri tom da je u pitanju samo njen dio, odnosno osmina imovine”, tvrdi Ljamaj.

To je novinaru “Vijesti” potvrdila i Nazirina kći, Safera Vukčević.

“Bilo mi je sumnjivo i pošao sam odmah u katastar. Imao sam šta da vidim - sve je već bilo prevedeno na Ruse"

“Moja majka ne zna ni da čita ni da piše. Njen brat od strica Maksut Rejzi je zvao jednog dana i oni su u njegovoj kući, a ne u sudu, zaključili punovažan kupoprodajni ugovor za 6.113 kvadrata zemlje, iako je moja majka mislila da prodaje samo svoj dio. Ona slabo i razumije crnogorski jezik, na kom je sačinjen ugovor, a otisak prsta na ugovoru govori sve”, kazala je Vukčević.

Objasnila je da su se prethodno ona, njen brat Ćemal Zatović i sestra Đulija Pačariz, odrekli nasljeđa u majčinu korist.

“Ni na kraj pameti nam nije bilo da će se ovo desiti”, rekla je ona. Dodala je da je u vrijeme zaključivanja kupoprodajnog ugovora bila u Beogradu.

“Pa, Makso joj je brat od strica. Vjerovala mu je”, kazala je Safera.

Ekološko stambeni kompleks

U međuvremenu, Rusi su kupili i okolne parcele i zatražili od Opštine da im proda 23 hiljade kvadrata zemljišta, “kako bi studija lokacije bila kvalitetnija i isplativija”.

Oni bi na tom zemljištu, prema već utvrđenim planovima, “uz prisustvo božje volje, odobrenja Opštine i drugih nadležnih institucija, na parcelama izgradili jedinstveni ekološko stambeni kompleks”.

“Prema planovima, naselje će se sastojati od 12 do 17 dvospratnih i trospratnih zgrada sa pratećim infrastrukturnim objektima i rekreativno- sportskim terenima. Sa puta se neće vidjeti, ali će sa morske strane izgledati lijepo”, piše u obrazloženju dopune zahtjeva za izradu studije lokacije.

Na zahtjev Ljamaja, ulcinjski katastar je dozvolio upis zabilježbe na nepokretnostima po osnovu tužbe dostavljene sudu, što znači da Rusi do okončanja spora ne mogu ni na bilo koji način otuđiti maslinjak.

“Još ništa zvanično nijesam dobio, ali sam čuo da sporna parcela nije obuhvaćena tom studijom lokacije”

Ljamaj se nedavno obratio i gradonačelniku i Sekretarijatu za urbanizam, tražeći da odlože donošenje studije lokacije do okončanja sudskog spora.

“Još ništa zvanično nijesam dobio, ali sam čuo da sporna parcela nije obuhvaćena tom studijom lokacije”, kazao je Ljamaj.

Rejzi: To su gluposti

Rejzi je kazao da sa indignacijom odbacuje optužbe Vukčevićeve, da je na bilo koji način obmanuo njenu majku Nazire.

“To su gluposti. Takve tvrdnje su nelogične i neodržive. Svi oni su znali šta prodaju, jer su mi prethodno donijeli list nepokretnosti. I htjeli su to da prodaju, niko ih nije silio. A to, kako je Nazire postala jedini nasljednik, niti znam niti me zanima. Neka se vide između sebe”, kazao je Rejzi i poručio Ljamaju da se za eventualnu naknadu štete obrati Naziri i Saferi.

“Definitivno nijesam ta adresa, niti moja majka koja je potpuno legitimno kupila imanje, a nisu ni oni koji su kupili od nje. Osim toga, Nazire dobro govori crnogorski”, kazao je Rejzi.

Bonus video: